Linkovi

Sefer Halilović u Hagu čeka sutrašnju presudu


Sutra će biti izrečena presuda Seferu Haliloviću, bivšem načelniku Štaba vrhovne komande vArmije BiH, optuženom za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u septembru 1993. nad hrvatskim civilima u selima Grabovica i Uzdol.

Sudenje Haliloviću je okončano krajem augusta ove godine nakon neočekivano kratkog dokaznog postupka odbrane- za sedam radnih dana izvela je samo tri svjedoka koji su svjedočili u korist nevinosti optuženog. Postupak iznošenja dokaza tužitelja obhvatio je, sa druge strane, izjave 41 svjedoka, čime se nastojala dokazati krivnja i odgovornost optuženog za ubistva hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol, septembra 1993. godine.

Optuznica tereti Halilovića, po načelu komandne odgovornosti, kao tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Armije BiH i zapovjednika operacije "Neretva 93", u okviru koje su zauzeta pomenuta sela i počinjeni zločini.

Odbrana je, sa druge strane, dokazivala da Halilović nije komandovao operacijom i negirala je da optuženi nije preduzeo potrebne mjere da spriječi zločine ili kazni odgovorne za to.

Ključna teza odbrane je bila da optuženi nije imao "efektivnu kontrolu" nad snagama koje su učestvovale u Operaciji Neretva 93.

Sefer Halilović se predao Tribunalu septembra 2001. godine i nedugo potom je pušten na slobodu do početka sudjenja. U Pritvorsku jedinicu se vratio desetak dana prije početka postupka i napustio je ubrzo nakon što je on završen, te izricanje presude ceka na slobodi. Prema nalogu Pretresnog vijeća, optuženi se juče vratio u Hag, gdje čeka izricanje presude.

XS
SM
MD
LG