Linkovi

Reakcije iz RS na dogovore o promjeni Ustava BiH


Zvaničnici pojedinih političkih partija u Republici Srpskoj, čiji predstavnici nisu učestvovali na pregovorima u Briselu, smatraju da je neophodno zauzimanje zajedničkog stava u ovom entitetu o promjenama Ustava B i H, prije nastavka razgovora koji će se održati u Vašingtonu 21.novembra.

Vrlo teško će biti postići dogovor oko promjena Ustava B i H jer je postalo vidljivo da predstavnici Bošnjaka i Hrvata traže rješenja koja bi bila na štetu Republike Srpske. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Milanko Mihajlica. On je,ujedno, zatražio održavanje posebne sjednice Narodne Skupštine na kojoj bi bili definisani stavovi iz ovog entiteta o promjeni Ustava B i H, prije nastavka pregovora o ovoj temi zakazanih u Vašingtonu.

Predsjednik Demokratske stranke Srpske, Predrag Kovačević je zatražio održavanje referenduma o budućnosti Republike Srpske čije je postojanje, kako je rekao, ugroženo ustavnim promjenama.

Ovu inicijativu je podržao i poslanik u parlamentu B i H, Petar Kunić. Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Savo Cvjetinović je danas upozorio da bi dovođenje u pitanje opstanka ovog entiteta ustavnim promjenama prouzrokovalo destabilizaciju regiona.

Tim povodom predstavnici šest nevladinih organizacija su formirali inicijativni odbor za osnivanje srpskog pokreta nevladinih asocijacija radi zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koji će sutra biti prezentovan javnosti.

Za kraj i informacija da su se u Bijeljini danas pojavili plakati Srpskog narodnog pokreta u kome se građani pozivaju da daju svoj potpis za izdvajanje Republike Srpske iz, kako se navodi, nametnute Bosne i Hercegovine uz očuvanje himne,grba i zastave ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG