Linkovi

Političari iz BiH u Briselu razgovaraju o Daytonu II


Ovog vikenda će se u Briselu razgovarati o novom ustavnom okviru za BiH- u tu svrhu, okupiće se lideri parlamentarnih stranaka, vlasti i opozicije, a njihovi pregovori bi trebali voditi opštem sporazumu o Daytonu II, koji, prema nekim tvrdnjama, već čeka spreman u ladicama američke administracije.

Priznali to ili ne, lideri bh parlamentarnih stranaka su već neko vrijeme upoznati sa prijedlogom novog ustava- o tome koliko je on širok i prihvatljiv za sve, biće riječi u subotu i u nedelju u Briselu.

Razgovori nisu posebno najavljeni i stiče se utisak da će se odvijati daleko od očiju i anggažovanja zvaničnog Brisela. Medjutim, da nije tako pokazuje i činjenica da će se učesnicima razgovora obratiti i evroski komesar za proširenje, Olli Rehn.

U bh diplomatskoj misiji ukazuju da se, netipično za medju-partijske razgovore, i Evropska komisija uključila u njihov tok. Vjeruje se da je to zbog stava da sadašnji oblik Daytona nije dovoljno širok za zahtjeve kakve pred BiH bude postavljao proces integracije sa EU.

Šta se nudi kao alternativa? Parlamentarna demokratija, bez kantona a sa dva entiteta, bez trojnog Predsjedništva, sa jednim predsjednikom države kojega bira parlament i čija će ovlaštenja, u poredjenju sa premijerom, biti simbolična.

Evropska štampa trdi da je nacrt ustava već sačinjen i dogovoren tokom sedam mjeseci dugih tajnih pregovora sa parlamentranim partijama, te da ima punu podršku administracije u Washingtonu. Medjutim, neka od upozorenje koja prije briselskog susreta stižu iz RS govore o tome da bi radikalne promjene mogle voditi "kolapsu".

U svakom slučaju, u jednom od briselskih hotela, gdje će se odvijati najveći dio razgovora, neposredno uz Evropski palamant, večeras očekuju učesnike skupa, medju kojima su najavljeni lideri SDA, SDS-a, HDZ,a, SDP-a i Stranke za BiH- Sulejman Tihić, Dragan Čavić, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, te Safet Halilović.

XS
SM
MD
LG