Linkovi

Dan veterana - G. Bush u Pennsylvaniji, C. Rice u Iraku


Amerikanci danas obilježavaju nacionalni praznik kojim se odaje počast svim muškarcima i ženama koji su služili u američkoj vojsci. Glavni događaj kojim se obilježava današnji dan se održao na Nacionalnom groblju Arlington nadomak Washingtona, gdje je potpredsjednik Dick Cheney položio vijenac na grob neznanog junaka.

Američki predsjednik George W. Bush je danas snažno branio njegovu viziju borbe protiv terorizma, u vrijeme dok se povećava nezdovoljstvo Amerikanaca u odnosu na rat u Iraku.

Upoređujući borbu protiv terorizma sa borbom protiv komunizma u dvadesetom stoljeću, predsjednik Bush je kazao da nikada ne treba ustuknuti, nikada odustati i nikada prihvatiti ništa manje od potpune pobjede. Predsjednik je govorio na proslavi Dana veterana u Wilkes-Barre-u u Pensilvaniji.

Snažan aplauz koji se danas prolomio tokom njegovog govora u suprotnosti je sa nedavno izvedenim istraživanjem javnog mijenja u kojem dvije trećine Amerikanaca ne odobrava akcije predsjednika Busha, većinom zbog rata u Iraku.

Amerikanci će, takodjer, Dan veterana obilježiti odajući počast Američkim trupama u Iraku. Administracija predsjednika Busha je poslala Sekretara države Codoleezza-u Rice u Irak da nastavi tamošnje napore u pravcu ostvarivanja mira.

Prošlo je već dvije godine od početka rata, ali još nema znakova suzbijanja nasilja. Državni sekretar, Condoleezza Rice je nenajavljeno došla na sjever Iraka, gdje je pozvala na saradnju u nadolazećim izborima i odala počast američkim trupama.

Na današnji Dan veterana, na ceremonijama širom Amerike odaje se počast američkim vojnicima za njihovu bezgraničnu požrtvovanost, kao na primjer pripadnicima 122 jedinice Nacionalne garde Alabame.

Drago mi je da sam kod kuće. Bila je to duga godina, kaže jedan od pripadnika Nacionalne garde.


U Columbus-u u Ohio-u odata je počast Marincima Lima jedinice, koji dobro razumiju što je požrtvovanost. Skoro svaki osmi pripadnik Lima jedinice je poginuo do kraja njihovog zadnjeg borbenog zadatka.

Major Stephen Lawson, Komandir Lima jedinice:
Odajmo počast palima, ali odajmo počast i ratnicima koji se još uvijek bore.

Više od 2.000 američkih vojnika je poginulo od početka rata, zbog čega sve veći dio Amerikanaca gubi entuzijazam.

Jedna od najglasnijih u tome je Cindy Sheehan.

Cindy Sheehan:
Mislimo da trupe treba da se uskoro vrate kući.

Jedan od naprominentnijih veterana u Washingtonu, senator John McCain se s time ne slaže i kaže: Pošaljimo još trupa.

Senator John McCain želi poslati još 10.000 vojnika u Irak. On kaže da Sjedinjene Države moraju početi pokazivati znakove uspjeha.

Ovo je druga posjeta Condoleezza-e Rice Iraku, ovog puta pet sedmica prije izbora za stalnu Iračku vladu. Bush-ova administracija se nada da je to korak bliže danu kada će se Američke snage moći napustiti tu zemlju.

XS
SM
MD
LG