Linkovi

Hillary Clinton se zalaže za veće ovlasti ženama


Senatorica Hillary Rodham Clinton je izjavila da je davanje većih ovlasti ženama na lokalnom nivou način da se promovira demokracija na globalnom nivou. U govoru pred Američkim odvjetničkim udruženjem, ona je pozvala američku administraciju da agresivno pojača svoje protivljenje narušavanjima ljudskih prava.

Hillary Clinton, demokratska senatorica iz New Yorka, kaže da su prava žena i djece osnovna za bilo koje demokratsko društvo.

”Nijedna zemlja se ne bi trebala nazivati civiliziranom ukoliko se ne poštuju prava žena i djece.“

Senatorica Clinton dodaje da bi Sjedinjene Države trebale, kao dio svoje vanjske politike, zahtijevati da se poštuju prava žena i djece širom svijeta.

”Mislim da je osobito važno na agresivan i jasan način staviti do znanja da se mi zalažemoza različite vrijednosti i ideale, i postizanje konsensusa po tom pitanju.“

Ona naglašava da stabilna demokracija zahtijeva da građani budu svjesni svojih prava, te da pristup obrazovanju daje veću moć ljudima i da pokreće građansko društvo.

”Mi također moramo osugurati da su vrata obrazovanja otvorena za svaku djevojčicu i dječaka u svakoj zemlji na svakom kontinentu. Društva sa vladavinom zakona zahtijevaju da građani znaju i brane svoja prava.“

Senatorica Clinton je također pozvala na veće međunarodne napore na zaustavljanju trgovine ljudima, što je zločin kojeg je nazvala pošasti nove ere.

XS
SM
MD
LG