Linkovi

Nakon bombaškog napada u Amanu uhapšeno 12 osoba


Al-Qaida u Iraku navodi da su četiri Iračana, uključujući i jedan bračni par, u srijedu izveli trostruke samoubilačke bombaške napade u glavnom jordanskom gradu Amanu, u kojima je ubijeno 57 osoba.

Zamjenik jordanskog premijera Marwan Muasher je na današnjoj press konferenciji rekao da vlada nema nikakvu informaciju kojom bi mogla potvrditi takve navode na internetu koje je postavila grupa na čijem se čelu nalazi Abu Musab al-Zarqawi. On je dodao da je 12 osoba uhapšeno, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Broj mrtvih se danas popeo na 57 osoba, kada je filmski režiser Amerikanac arapskog porijekla Mustafa Akkad podlegao ranama. Njegova kćerka Rima, jedina druga Amerikanka do sada identificirana među mrtvima, je trenutačno ubijena u eksploziji.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan koji se nalazi u posjeti toj zemlji, je osudio napade, rekavši da nijedna ideologija ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi.

Istovremeno, Jordanci prosvjeduju već drugi dan. Kralj Abdulah je za CNN izjavio da postoji ogromna ljutnja u jordanskoj javnosti.

XS
SM
MD
LG