Linkovi

Predsjednik Bush osudio terorističke napade na hotele u Jordanu


Predsjednik Bush je osudio terorističke napade na hotele u Jordanu, i izrazio svoju sućut kralju Abdulahu i narodu Jordana. U saopćenju, glasnogovornik američkog predsjednika je rekao da će Sjedinjene Države Jordanu ponuditi bilo koju vrstu suradnje u istrazi napada i privođenju odgovornih pravdi.

Državna tajnica Condoleeza Rice je napade nazvala velikom tragedijom, dodavši da određeni ljudi žele bez milosti oduzeti živote nevinih.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan je osudio napade i ponovio poziv članicama UN-a da izrade sveobuhvatni plan za borbu protiv terorizma.

Šef Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana je rekao da ti napadi nisu imali nikakvog opravdanja. Tajlandski kralj je rekao da je duboko rastužen gubitkom života u napadima.

Stanovnici Jordana su danas izašli na ulice u znak protesta protiv jučerašnjih samoubilačkih bombaških napada u glavnom gradu Amanu, u kojima je poginulo 56, a ranjeno preko 100 osoba. Mašući zastavama i trubeći u automobilima, ljutiti Jordanci su digli svoj glas protiv svog sunarodnjaka Abu Musab al-Zarqawija.

Taj terorista al-Qaide je preuzeo odgovornost za gotovo simultane napade protiv hotela Grand Hyatt, Radisson i Days Inn. Al-Zarqawijevi navodi nisu mogli odmah biti potvrđeni, iako je zamjenik premijera Marwan Muasher rekao da je on glavni osumnjičeni, dodavši da je nekoliko osoba uhapšeno i podvrgnuto ispitivanju kao dio istrage koja je u toku.

Kralj Abdulah, koji se zatekao u Kazahstanu kada su se napadi dogodili, se vratio kući. On je danas obišao mjesto napada i sastao se sa šefovima službe sigurnosti. Vladini zvaničnici navode da su većina žrtava Jordanci, ali i da je identificirano najmanje 11 stranaca. Preko 90 povrijeđenih osoba se i dalje nalazi u bolnici.

XS
SM
MD
LG