Linkovi

Gradjani RS o hapšenju Karadžića i Mladića


Stavovi građana Republike Srpske o potrebi dobrovoljne predaje ili hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića su potpuno podijeljeni pokazalo je istraživanje koje je sprovela banjalučka agencija za sociološka istraživanja Prajm komunikejšn.

53,3 odsto građana Republike Srpske smatra da bi se Radovan Karadžić trebao dobrovoljno predati Haškom tribunalu dok ih je 46,7 posto mišljenja da to ne bi trebao učiniti. Nešto manje ispitanika, 40,7 odsto misli da bi se Ratko Mladić trebao predati dok ih se više, čak 46,9 procenata, protivi njegovoj dobrovoljnoj predaji. 12 posto ispitanika nema stav o Mladićevoj predaji.

Rezultati su ovo istraživanja koje je sprovela Agencija za sociološka istraživanja iz Banjaluke Prime communication na uzorku od 1.770 punoljetnih građana Republike Srpske a po metodologiji i na osnovu analize doktora Srbobrana Brankovića iz Beograda.

Ovo istraživanje prezentovano danas javnosti, je, takođe, pokazalo da hapšenje Haških optuženika podržava 51 procenat anketiraih dok su ostali protiv. Za dobrovoljnu predaju sudu u Hagu je 70 i po odsto ispitanika a 29 i po posto ne podržava dobrovoljnu predaju.

Ineteresantno je da se nastojanju policije Republike Srpske da hapsi haške optuženike protivi 34,9 odsto ispitanika, 13,9 odsto ih uglavnom ne podržava ove aktivnosti policije, 21,9 uglavnom podržava, dok svega 23,2 procenta anketiranih u potpunosti podržava aktivnosti policije na hapšenju Haških optuženika.

Čak 80 posto građana Republike Srpske smatra da u procesu reforme policijskih snaga treba biti očuvano Ministarstvo unutrašnjih poslova tog entiteta.

XS
SM
MD
LG