Linkovi

Da li su američke naftne kompanije profitirale na uraganima?


Američka trgovinska komora je poslala subpoenu predstavnicima velikih naftnih kompanija u istrazi mogućih manipulacija cijena nafte. Među tim kompanijama su Exxon MObil, Chevron, ConocoPhillips, i američki odjeljci kompanija BP i Royal Dutch Shell. Najviši predstavnici tih kompanija su jučer bili na Capitol Hillu braneći rekordne profite ove godine nakon velikih prekida i visokih cijena nafte koje je uzrokovao uragan Katrina. Američki zakonodavci su htjeli znati na koji je način naftna industrija mogla zaaditi toliki profit dok su se potrošači borili s cijenama nafte.

Prilog Mila Arcege.

Uragan Katrina je za sobom ostavio oštećene rafinerije i prouzročio ogromno povećanje cijena nafte, ali je također velikim naftnim kompanijama dao rani Božićni poklon--rekordan profit čak do 31 milijardu dolara u posljednjem kvartalu. Odbor američkog senata je želio objašnjenje i sazvao predsjednike pet vodećih nafntih kompanija.

Senator Peter Domenici je bio jedan od kopredsjetalja istrage.

”Većina Amerikanaca je sve više uvjerena da naftne kompanije nepravedno iskorištavaju uvjete a tržištu, i da dobijaju pretjeran profit.“

Iako je suosjećajan prema situaciji u kojoj se nalaze potrošači, Lee Ryamond, predsjedatelj korporacije Exxon Mobil, je stao u odbranu industrijske zarade, rekavši da je,, nakon prilagođavanja porezima i inflaciji, cijena petroleumskih proizvoda zapravo smanjena u posljednjih 25 godina.

”Zarada industrije petroleuma je danas na jednom od najviših nivoa u istoriji, ali kada pogledate našu zaradu po svakom pojedinačnom dolaru, mi smo u istoj situaciji kao i prosjek cjelokupne američke industrije. Naši brojevi su ogromni jer je obim naše industrije ogroman.“

Exxon Mobil je na primjer, samo u trećem kvartalu ove godine, zaradio gotovo 10 milijardi dolara. Neki senatori demokrate koji su izrazili zabrinutost oko cijena goriva su željeli da predsjednici kompanija svjedoče pod zakletvom. Većina koju predstavljaju republikanci je to odbila. Demokratski senator Daniel Inouye je rekao da podržava profit, ali da je važno da predstavnici naftnih kompanija budu iskreni, osobito u trenucima kada se Amerikanci suočavaju s tolikim poteškoćama.

”Da sam ja svjedok, više bih volio da dam izjavu pod zakletvom kako bi američki narod mogao biti siguran da je naše svjedočenje prava istina.“

Međutim David O Reilly, predsjedatelj i izvršni direktor korporacije Chevron je izjavio da se istina jednostavno veže za ponudu i potražnju. Katrina je zatvorila trećinu američke proizvodnje nafte i gasa, i četvrtinu američkih kapaciteta rafiniranja, što je dovelo do privremenog nedostatka i panične kupovine. On dodaje da je to rezultiralo rekordno visokim cijenama. Što se tiče profita, gospodin O Reilly kaže da će se on najvećim dijelom iskoristiti za bušenje nove nafte.

”Nakon 2002, naša je kompanija investirala 32 milijarde dolara u naš biznis, i u tom istom periodu naša je zarada bila 32 milijarde. Drugim riječima- mi smo investirali ono što smo zaradili.“

Predstavnici naftnih kompanija su porekli navode o određivanju cijena i složili se da su tržišne snage stvorile uvjete koji su doveli do rekordnih profita. Međutim mnogi u kongresu time nisu bili zadovoljni. Neki su razgovarali o mogućnosti oporezivanja profita, a drugi su naveli da bi takav potez mogao imati kontraefekat kao 70-tih godina prošlog vijeka, što je rezultiralo smanjenjem invesitranja u razvoj naftne industrije.

XS
SM
MD
LG