Linkovi

Dodjeljene ovogodišnje predsjedničke medalje slobode


Američki predsjednik George Bush je jučer u Bijeloj kući dodijelio14 predsjedničkih medalja slobode. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Amy Katz, radi se o ličnostima koji su nagrađeni za svoj rad u različitim društvenim, naučnim i sportskim aktivnostima.

Na ceremoniji u Bijeloj kući, predsjednik Bush je opisao ovu nagradu kao najznačajnije priznanje koje se u Sjedinejnim Državama dodjeljuje njenim građanima, za dostignuća u različitim sferama - od javne službe, do obrazovanja i sporta.

”Svi koji su primili predsjedničku medalju sada znaju da imaju posebno mjesto u ovoj zemlji i da su zaslužili poštovanje i divljenje američkog naroda.“

Među dobitnicima nagrade su bili Paul Rusesabagina, upravitelj hotela u Ruandi koji je pružao utočište ljudima koji su bježali ispred genocida. Njegova hrabrost i suosjećanje su prikazani u međunarodno priznatom filmu Hotel Ruanda.

Čuveni bokser Muhamed Ali, jedan od najpoznatijih sportista svijeta, koji je zlatnu medalju osvojio na Olimpijskim igrama 1960 godine, također je dobitnik ove prestižne nagrade.

Aretha Franklin, legenda američke crnačke duhovne muzike je također dobitnica predsjedničke nagrade slobode. Njenih skoro dvadeset pjesama se na top listama nalazi skoro 40 godina.

Alan Greenspan, dugogodišnji predsjedavajući američke centralne banke koji odlazi u mirovinu je također dobitnik ove nagrade. Od ostalih poznatih ličnosti nagradu su primili glumica Carol Brunett i šampion u golfu Jack Nicklaus.

XS
SM
MD
LG