Linkovi

Američko – kineski odnosi


U govoru kojega je nedavno održao zamjenik američkog državnog sekretara Robert Zoellick, tražio je od Kine da prihvati demokratske reforme. Kini je potrebna miroljubiva politička tranzicija koja bi njenu vladu učinila odgovornom pred svojim narodom, izjavio je gospodin Zoellick pred državnim odborom za odnose Sjedinjenih Država sa Kinom, privatnom grupom koja se zalaže za uzajamno razumijevanje.

Gospodin Zoellick je rekao da su izbori koji su nedavno održani po kineskim selima - samo početak i trebali bi možda biti prošireni do nivoa okruga i pokrajinskog nivoa. Gospodin Zoellick je naveo da kinesko pravosudje treba da postane nezavisno i da kineska vlada treba da postane otvorenija; te da treba podržati političko učešće gradjanskih grupa.

Kina bi trebala zaštititi slobodu medija i prestati napadati novinare koji ukazuju na postojeće probleme. Kina bi takodjer trebala povećati vjerske slobode. Što je još važnije, rekao je gospodin Zoellick, Kina bi trebala oživotvoriti zagarantovana prava- slobodu govora, uvjerenja, udruživanja i okupljanja- koje postoje u kineskom ustavu, ali u praksi se ne primjenjuju.

Zatvorena politika ne može biti trajna budućnost kineskog društva, rekao je gospodin Zoellick. To jednostavno ne može opstati. Dok se ekonomski napredak nastavlja, raste i pritisak za politickim reformama.

Zamjenik američkog državnog sekretara Zoellick odbacio je ideju da biti rodjen kao Kinez predodredjuje ljude protiv demokratije. Gospodin Zoellick je naveo Tajvan kao primjer žive demokratije koju su uspostavili Kinezi. Japanu i Južnoj Koreji zajednička sa Kinom je konfučijanska kultura i uspješno su uklopile to naslijedje sa modernom demokratijom.

Mi sa Kinom imamo mnoge zajedničke interese, rekao je gospodin Zoellick. Ali, odnosi koji se grade samo na osnovu podudaranja interesa imaju plitke korijene. Odnosi izgradjeni na zajedničkim interesima i zajedničkim vrijednostima su dublji i trajniji. Mi možemo saradjivati sa Kinom današnjice čak i dok se zalažemo za buduću demokratsku Kinu.

XS
SM
MD
LG