Linkovi

Brizina približavanja EU zavisi isključivo od BiH


BiH bi u decembru mogla početi početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, potvrdio je britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft.

Brzina kojom će BiH da se približava Evropi zavisit će isključivo od dešavanja u samoj ovoj zemlji. Znači, kako će one reforme o kojima se postigao dogovor biti provedene. Takođe i koliko će brzo BiH osigurati da se uspostavi puna saradnja sa tribunalom u Hagu i koliko će brzo BiH postići da postane funkcionalna i samoodrživa zemlja“

Britanski ambsador ističe da će zemlje članice EU maksimalno pomoći evropski put BiH, ali da vlastima BiH pravi posao tek prestoji!

”Ukoliko bude nekih prepreka, recimo u pogledu saradnje s Tribunalom u Hagu ili u pogledu implementacije dogovora o reformi policije, mi ćemo uvijek bitit u stanju da čak i zaustavimo proces. A ako proces napreduje, ako nema prepreka možemo ići s njim koliko god je to najbrže moguće.“

U svjetlu ove izjave ambasadora Rajkrofta, treba istaći da beogradska štampa danas piše da
bi pregovori Srbije i Crne Gore i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogli idućeg mjeseca biti suspendirani ako Vlada Srbije do 15. decembra ne izruči odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića Haaškom sudu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je da je ovo veoma značajan trenutak za BiH u procesu pridruživanja s EU kojim je okončan jedan dio političkog procesa priznavanja sposobnosti BiH da postane dio EU. - Međutim, pravi zadaci i izazovi tek predstoje. To se u prvom redu odnosi na rad stručnih timova pregovarača koji će pokušati osigurati što efikasniji prelazak u tržišnu ekonomiju i uključivanje u evropsko tržište, smatra ministar Ivanić.

XS
SM
MD
LG