Linkovi

Vrhovni sud o korištenju vojne moći Bushove administracije


Vrhovni sud Sjedinjenih Država se složio da razmotri da li predsjednik Bush ima ustavno pravo na osnivanje vojnih sudova za sudjenje strancima osumnjičenim za terorizam. Naime,Vrhovni sud će saslušati žalbu Salima Ahmeda Hamdana, koji je državljanin Jemena, a optužen je što je bio vozač Osame bin Ladena i njegov tjelohranitelj.

Biće to glavni test korištenja vojne moći od strane administracije predsjednika Busha, nakon što se Vrhovni sud jučere složio da razmotri legalnost vojnih sudova za strance optužene za terorizam.

Vrhovni sud će odlučiti da li će se bivšem vozaču i tjelohranitelju Osame bin Ladena suditi pred vojnim zvaničnicima u zatvoru u Guantanamu na Kubi.

Slučaj Jemenca Salima Ahmeda Hamdana postavio je novo pitanje pred Vrhovni sud: prava stranaca koji su optuženi i kojima će suditi vojni sudovi.

Slični procesi su vodjeni u vrijeme Drugog svjetskog rata. Umirovljeni vojni lideri, inostrani zakonodavci, istoričari i mnoge druge grupe su tražili da Vrhovni sud razmotri slučaj gospodina Hamdana, koji je kao i mnogi zatočenici u Guantanamu ovog ljeta otpočeo štrajk gladju.

Advokat David Remes, koji predstavlja umirovljene vojne lidere, kaže da će odluka Vrhovnog suda imati dalekosežne posljedice. On predvidja da će zbog razmatranja Hamdanovog slučaja na Vrhovnom sudu, brojna sudjenja zakazana drugim osumnjičenim biti odgodjena.

Sudjenje Hamdanu i još trojici osumnjičenih nižeg ranga je prekinuto žalbom podnesenom prošlog ljeta sudu u Washingtonu i odlukom sudije da nije sljedjena odgovarajuća pravna procedura.

Medjutim, federalni apelacioni sud je u julu poništio takvu odluku i presudio protiv žalbe Salima Ahmeda Hamdana, rekavši da mu se može suditi pred vojnim sudom i da se Ženevska konvencija ne primjenjuje na članove al-Qaide.

Zanimljivo je da je medju trojicom sudija koji su donijeli takvu odluku bio sadašnji predsjednik Vrhovnog suda, John Roberts, koji je u to vrijeme bio sudija Apelacionog suda. On jučer nije učestvovao u odluci Vrhovnog suda da razmotri Hamdanov slučaj, ]to gospodina Robertsa u biti stavlja u tešku situaciju da ponovo ocjenjuje vlastitu odluku.

U medjuvremenu su iz Pentagona saopćili da su podignute optužnice protiv još pet stranaca zatočenih u Guantanamu i da će dvojica Saudijaca, Alžirac, Etiopljanin i Kanadjanin biti izvedeni pred vojni sud. Sa ovim saopćenjem, ukupno je do sada devet optuženih, od oko 500 osumnjičenih za terorizam, zatočenih u Guantanamu.

XS
SM
MD
LG