Linkovi

Policijski sat nakon 12 noći nemira


Francuska vlada je dala ovlasti lokalnim zvaničnicima da se uvede policijski sat kako bi se pokušalo ovladati žestokim nemirima koji traju gotovo dvije nedjelje. Ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy je rekao da je odluka da se lokalnim vlastima daju veće moći, donesena danas tijekom vanrednog hitno sazvanog sastanka kojem je predsjedavao francuski predsjednik Jacques Chirac.

Ovakav potez je uslijedio nakon 12 uzastopnih noći nemira propraćenih teškim nasiljem, uglavnom nezadovoljnih sjeverno afričkih Muslimana.

Mladi prosvjednici su palili automobile, i zgrade u Toulouse-u, Strasbourgu i Lille-u. Francuski premijer Dominique de Villepin je izjavio jučer da vlada planira da se ozbiljno pozabavi onim za šta mnogi obični Francuzi tvrde da je uzrok nasilnih pobuna - uključujući visoku stopu nezaposlenja mladih, diskriminaciju protiv etničkih manjina, i slabo obrazovanje za te mlade ljude.

Pobune su izbile 27. oktobra nakon što se raširila vijest da su se 2 muslimanska tinejdžera greškom zapalili i poginuli, krijući se od policije u jednoj trafo stanici u predgradju Pariza.

Belgijske vlasti navode da je zapaljeno najmanje pet automobila u Briselu, što je dovelo do zabrinutosti da se nasilje iz Francuske možda širi na Belgiju. Policija navodi da je paljenje započelo u nedjelju, dok vlasti pojačavaju policijske patrole. Upravo kao i Francuska, i Belgija ima veliku imigrantsku populaciju, od kojih su mnogi Marokanskog porijekla.

XS
SM
MD
LG