Linkovi

Ujedinjeni narodi zahtijevaju suradnju Sirije


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju kojom se od Sirije traži da saradjuje u istrazi u vezi sa smaknućem bivšeg libanskog premijera Rafiqa Haririja.

Gospodin Hariri je bio protivnik sirijske, gotovo tri decenije duge, okupacije Libana. Gospodin Hariri I dvadeset drugih lica su ubijeni u eksploziji automobila bombe u februaru mjesecu 2005. godine u Bejrutu. U izvještaju pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, navodi se umiješanost u ta ubistva kako sirijskih tako I libanskih visoko rangiranih zvaničnika. U izvještaju se kaže da Sirija nije saradjivala i da je nekoliko sirijskih zvaničnika pokušalo da navede istražitelje na krivi put dajući im pogrešne informacije.

Rezolucijom se zahtijeva da Sirija zatvori svakog zvaničnika ili pojedinca kojeg istražitelji Ujedinjenih nacija sumnjiče za umiješanost u ubistvo Haririja i učini ih dostupnim za ispitivanje. Rezolucijom se takodjer zabranjuje putovanje pojedinaca označenih kao osumnjičeni za ubistva i zamrzava se njihova imovina u inostranstvu.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija šalje oštar signal Siriji:

CONDOLEEZZA RICE: Rezolucija koja poručuje Sirijcima veoma oštrim jezikom da, bezuvjetno, ne bi trebali da se na bilo koji način miješaju u libanske poslove - omogućava Vijeću sigurnosti da se vrati na to pitanje i razmotri buduće akcije ukoliko to bude potrebno, odnosno - ukoliko se Sirija ne povinuje.

Rezolucija, rekla je gospodja Rice, jedini je način da se primora sirijska vlada da prihvati zahtjeve Ujedinjenih nacija, te da u potpunosti saradjuje u istrazi.

CONDOLEEZZA RICE: Svojom današnjom odlukom pokazali smo da je Sirija svojim netačnim saopštenjima, svojom podrškom terorizmu, svojim miješanjem u poslove njenih susjeda i svojim destabilizirajućim ponašanjem na Srednjem istoku samu sebe izolovala od medjunarodne zajednice.

Americki državni sekretar još kaze da Sirija treba da napravi “stratešku odluku”, da promijeni svoje ponašanje. “ Dok se to ne dogodi, rekla je gospodja Rice, mi u medjunarodnoj zajednici moramo ostati jedinstveni.”

XS
SM
MD
LG