Linkovi

Vakcina protiv ptičije groznice


Mađarski zvaničnici su saopćili da su razvili efikasnu vakcinu protiv ptičije groznice. Uz to tehničko-tehnološki su ubrzali proizvodnju različitih tipova vakcine u slučaju da virus H5N1 koji izaziva groznicu poprimi nove, drugačije karakteristike.

Slijedeći to saopćenje novinari televizijskog programa Glasa Amerike Setareh Sieg i Valer Gergely su boravili u Budimpešti i pripremili slijedeći prilog.

Zvaničnike međunarodnih zdravstvenih organizacija brine upravo činjenica da bi azijski tip virusa koji se nedavno pojavio u zemljama jugoistočne Evrope mogao mutirati u novi oblik koji bi bio zarazan za ljude.

U Mađarskoj zdravstveni radnici pažljivo prate tu potencijalnu opasnost i pripremili su naciolani plan zaštite i stanovništva i životinja. Kada je i pitanju nova vakcina riječi ministra zdravlja su ohrabrujuće:

Dr. Jeno Racz, ministar zdravlja Mađarske:

”Prvi test na čovjeku pokazao se pozitivnim i u ljudskoj krvi stvorena su antitijela. Rezultat velikih napora mađarskih znanstvenika pokazao se uspješnim.“

Prema riječima gospodina Racza nova vakcina osigurava zaštitu onima koji rade u direktnom kontaktu sa pticama, a Mađarskoj pruža metodologiju za proizvodnju efikasne vakcine za slučaj pandemije.

Dr. Jeno Racz, ministar zdravlja Mađarske:

”Jedina stvar koju moramo uraditi je zamijeniti sadašnji virus novim, mutiranim. I za nekoliko tjedana možemo razviti novu vakcinu koja može spasiti ljudske živote upravo zahvaljući tom skraćivanju vremena potrebnog prije nego što epidemija preraste u pandemiju.“

Stručnjaci smatraju da su daljni testovi nužni, ali da, istovremeno, mađarska vakcina može predstavljati prodor u poređenju sa drugim vakcinama protiv ptičije groznice. Premda je proizvodnja te vakcine skuplja, testovima je dokazano da razvija, u poređenu sa drugim vakcinama, jači odbrambeni efekat.

Mada se u sadašnjem obliku virus ptičije groznice ne prenosi lako na ljude, gospodin Racz kaže da statistika upozorava da mutacije gena omogućavaju, u slučajevima prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka, izbijanje pandemija svakih 50, 60 godina. Stoga Mađarska, prema njegovim riječima, vrlo ozbiljno vrši pripreme za moguću epidemiju ptičije groznice, nastojeći istovremeno ne-izazvati paniku kod stanovništva.

Dr. Jeno Racz, ministar zdravlja Mađarske;

”Rezultat pojave ptičje groznice izazvane virusom H5N1 do sada je uništenih 160 miliona komada peradi u jugoistočnoj Aziji. Od 120 zaraženih osoba pola je umrlo. To nam pokazuje da moramo pojavu tog oboljenja uzeti vrlo ozbiljno.“

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije vakcinacija jedne trećine stanovništva može spriječiti prerastanje epidemije u pandemiju. Stoga mađarski ministar zdravlja kaže:

Dr. Jeno Racz, ministar zdravlja Mađarske:

”Pripremimo se se za rat, živimo u miru i čuvajmo municiju na suhom. I to je upravo ono što Mađarska čini.“

Do provjere da li su ta zemlja - a i ostali dijelovi svijeta - spremni za pojavu novog virusa-ubice doći će ako virus iz sadašnjeg oblika mutira u tip koji bi mogao uzrokovati pandemiju kod ljudi.

XS
SM
MD
LG