Linkovi

Animacije na internetu sve popularnija forma političkog oglašavanja


Narednog utorka glasači će u američkoj saveznoj državi Kalifornija izaći na birališta. Uz tradicionalna okupljanja i uobičajeni popratni tiskani materijal, izborna kampanja obogaćena je ovog puta animacijama dostupnim putem interneta, sve popularnijom formom političkog oglašavanja koji se širi svijetom. Detaljnije o tome novinar televizijskog programa Glasa Amerike Peter Fedynsky.

Učitelji i drugi sindikalno organizirani uposlenici u Kaliforniji protestuju protiv prijedloga guvernera Arnolda Schwarzenegera, Republikanca, kojim se traži da sindikalne organizacije zaposlenih u vladinim službama dobiju dozvolu za korištenje sindikalnih prava u političke svrhe. Jedan od guvernerovih odgovora je internet-animacija u kojoj su sindikalne vođe prikazani kao sumnjivi tipovi kojima je samo do sindikalne članirine.

Oni koji se protive prijedlogu gospodina Schwarzeneggera odgovorili su na ist način - internet animacijom kojom ga predstavljaju kao nerazboritu osobu.

Inače, mnoge internet-animacije sadrže elemente satire i humora. To privlači pozornost i može uticati na promjenu stava pojedinaca smatra profesor Gale Scott.

Gale Scott-White profesdor digitalne umjetnosti na Univerzitetu George Mason:

Animacija privlači, vezuje. Ako politička poruka nije uobličena u animaciju mnogi će reći da to nije politička tema za koju su zainteresirani.

U kampanji nacionalnih razmjera jedna organizacija za brigu o potrošačima lansirala je animiranu poruku kojom upozorava upozrovana na negativne posljedice lijekova koje reklamiraju farmaceuste firme. Ta animacija je putem e-maila stigla na brojne adrese i privukla pažnju glavnih televizijskih mreža zbog čega je postala kampanja vrlo djelotvorna.

Gale Scott-White profesdor digitalne umjetnosti na Univerzitetu George Mason:

75 hiljada pisama upućeno je američkom kongresu upravo stoga što je animacija odaslana na izuzetno mnogo adresa. To je podstaklo mnoge ljude da se pismeno obrate Kongresu.

Producenti animiranih oglasa u oglas uključuju mogućnost autoamtskog prosliejđivanja e-mailom kako bi olakšali korisnicima kontakte sa njihovim predstavnicima. Uz minimalne troškove distrubicije internetom, uveliko se smanjuje i potreba korištenja skupog radio, televizijskog i novinskog emitiranja. već sada u 66 zemalja postoje firme koje se bave izradom animacija sa mnogima od njih sarađuju ovadašnje organizacije.

Gale Scott-White profesdor digitalne umjetnosti na Univerzitetu George Mason:

Mnoge animacije rade se u Indiju, Britaniji, Kanadi... Ukrajini.....

Naravno, treba reći da da mnoge zemlje nemaju ili ne dozvoljavaju uspostavljanje interent-infrastrukture koja omogućava uvid u animirane reklamne poruke i oglase.

Primjera radi, njemačku satiričnu internet-animaciju o diktatoru Kim Jong Ilu Sjevernokorejanci neće moći vidjeti dok je on na vlasti.

Treba reći da ni mnoge animacije politčkog sadržaja nisu usmjerene za ili protiv nekog političara, izbornog kandidata, za ili protiv nekog pitanja. Napravljene su jednostavno da zabave.

XS
SM
MD
LG