Linkovi

Podrška predsjedniku Bushu ide od loše ka goroj


Američki predsjednik George Bush je u Argentini, gdje se susreće sa brojnim regionalnim liderima u okviru danas otvorenog samita zemalja južne i sjeverne Amerike. U mjestu Mar del Plata, gdje se samit održava i gdje su poduzete izuzetno jake mjere sigurnosti, predsjendika Busha su dočekale i hiljade demonstranata, medju kojima i legenda nogometa Diego Maradona. U isto vrijeme, kod kuće, u Sjedinjenim Državama novo istraživanje javnosti pokazuje da većina Amerikanaca sada sumnja i u poštenje predsjednika Busha.

Predsjednik Bush sa 33 druga lidera učestvuje u dvodnevnoj konferenciji u Mar del Plati koja će se fokusirati na razgovore o podsticaju zaposlenosti, borbi protiv siromaštva i jačanju demokracije u Zapadnoj hemisferi.

Uz zvanični doček od strane domaćina, predsjednik Bush je u Argentini dočekan i od strane hiljada demonstranata, koji su protestirali protiv američke vanjske politike.

Medju njima je bio i legenda južno-američkog nogometa, Diego Maradona, koji je vozom stigao u Mar del Platu, gdje hiljade ljudi protestira protiv predsjednika Busha.

Maradona je nosio majicu sa sloganom protiv Busha. Obraćajući se prisutnim, on je rekao da je došao da se pridruži mirnim demonstrantima, koji već danima protetstiraju o raznim pitanjima, od politike predsjednika Busha na Srednjem Istoku do politike slobodne trgovine, koja po njima latino- američke radnike stavlja u robovski položaj.

Sama posjeta ovom Samitu može za predsjednika Busha predstavljati i privremeno udaljavanje od problema kod kuće gdje je prvi put tokom njegovog boravka u Bijeloj kući većina Amerikanaca dovela u pitanje čak i njegovo poštenje.

Prema najnovijem istraživanju javnosti koje su obavili ABC i Washington Post, samo 40 posto ispitanih vjeruje da je predsjednik pošten i vrijedan povjerenja.

Sam predsjednik je uvijek isticao da je osoba kojoj se može vjerovati.

G.W. Bush: Zakalinjem se da ću čuvati čast i dostojanstvo položaja na koji sam izabran, tako mi pomogao Bog, rekao je Bush na partijskoj konvenciji 2000-te.

Podrška predsjedniku posljednjih mjeseci ide od loše ka goroj, sa dogadjajima kao što su uragan Katrina, i prelaskom broja od 2 hiljade mrtvih Amerikanaca u Iraku.

U najnovijem istraživanju 60 posto ispitanika sada misle da nije vrijedilo ići u taj rat, a 55 posto smatra da je administracija predsjednika Busha namjerno zavela zemlju kako bi opravdala rat u Iraku.

Odavanje identiteta agenta CIA-e je naročito doprinjelo izraženijoj etičkoj zabrinutosti ispitanika.

Terry Holt, strategist Republikanske partije: Sve dok oko toga ima pitanja, za Bijelu kuću će biti oblaka na horizontu.

Predsjednikov bliski savjetnik Karl Rove, je takodjer pod istragom o mogućoj ulozi u otkrivanju identiteta agenta CIA-e, i mnogi vjeruju da bi trebao podnijeti ostavku.

XS
SM
MD
LG