Linkovi

G.W.Bush pohvalio sporazum o slobodnoj centralno-američkoj trgovini


Predsjednik Bush je pohvalio članove Sporazuma o slobodnoj centralno-američkoj trgovini, govoreći da mlade demokracije dobro napreduju u postavljanju demokratskih institucija na noge.

Američki je predsjednik govorio danas tijekom otvaranja summita zemalja sve američkog kontinenta u mjestu Mar del Plata u Argentini.

Prije toga se američki predsjednik sastao s članicama Sporazuma, skraćeno nazvanog CAFTA, i potom s liderima zemalja koje dijele Andsko gorje, a u borbi su protiv krijumčarenja drogom preko svoji zajedničkih granica.

Tijekom sumita 34 zemlje danas i sutra bit će riječi o siromaštvu, nezaposlenosti i slobodnoj trgovini na američkom kontinentu.

Istodobno se na hiljade ljudi okopilo u Mar del Plati kako bi prosvjedovali protiv rata u Iraku, i medjunarodne ekonomske politike.

Argentinska nogometna zvijezda Diego Maradona, i dobitnik Nobelove nagrade za mir Adolfo Perez Esquivel, bili su medju prosvjednicima, koji su izmedju ostaloga gospodina Busha nazivali fašistom i teroristom.

Kasnije su se prosvjednici okupili na lokalnom stadionu, gdje im se obratio otvoreni neprijatelj gospodina Busha, venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, zaklevši se da će onemogućiti prijedlog predsjednika Busha da se uspostavi slobodna trgovinska zona za cijelu zapadnu hemisferu. Kada su kasnije u Argentini upitali gospodina Busha kako će tretirati gospodina Chaveza ako bi se susreli licem u lice tijekom summita, američki predsjednik rekao da će biti učtiv, ali je dodao da će Sjedinjene Države glasno i jasno govoriti protiv svakog lidera koji se protivi slobodi medija, vjere, i neovisnog sudstva.

XS
SM
MD
LG