Linkovi

Postoje li mučilišta CIA u novopridruženim zemljama EU?!


Ono što je započelo kao tvrdnja američke štampe, ima šansu da postane jedna od afera u kojoj Evropska unija ima nemali udio. Ni evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Franco Frattini nije mogao da se odupre pritisku evropske javnosti i ostavi bez komentara tvrdnju kako se istok Evrope koristi za tajne logore CIA u kojima se drže i muče članovi Al Qaede.

Prvi čovjek Unije za pitanja unutrašnjih poslova i pravde i potpredsjednik Evropske komisije, Franco Frattini oglasio se pismenim saopštenjem na sve brojnije upite evropskih medija i javnosti: Šta stoji iza tvrdnji američke štampe o logorima CIA na istoku Ecvrope, u kojima se, daleko od javnosti i prava, drže i muče lica osumnjičena za terorizam?

Frattini tvrdi kako ni on ni komisija nemaju nikakve informacije koje bi potvrdile postojanje takvih zatvora - umjesto komentarisanja same tvrdnje, on podsjeća da su u samim temeljima Unije principi slobode, demokratije, poštovanja prava i osnovnih ljudskih prava, te vladavine zakona.

U svjetlu činjenice da se tvrdi kako su logori smješteni na području istočno evropskih država, odnedavno priključenih Uniji, komesar Frattini podsjeća da su sve te zemlje, nekadašnji kandidati, morale ispuniti Kopenhagensske kriterije- postići neophodan nivo stabilnosti institucija koje obezbjedjuju demokratiju u zemlji, vladavinu zakona, ljudska prava i poštivanje i zaštitu prava manjina. On zato koristi ovu priliku da sve članice Unije, ukoliko smatraju da je to potrebno, preduzmu neophodne korake kako bi se rasvjetlile sve činjenice vezane za eventualno postojanje mučilišta CIA na njihovim teritorijama.

XS
SM
MD
LG