Linkovi

General Clark o BiH, Kosovu...


Bivši komandant NATO-a, general Wesley Clark, kaže da optimistički vjeruje da će Balkan postati stabilan i prosperitetan region. U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Ivanom Kuhar, gospodin Clark je pohvalio početak pregovora o budućem statusu Kosova i rekao da bi Dejtonski mirovni sporazum mogao da se poboljša.

General koji je postao političar, Wesley Clark, pozdravlja odluku o početku razgovora o budućem statusu Kosova. Minimalni kriterijumi za jedan prihvatljiv sporazum su garantovanje zaštite manjinskih prava i osiguranje da nijedna etnička grupacija ne dominira sigurnosnim snagama, kaže Wesley Clark.

”Ne bih želio da dođe do podjele Kosova. I takođe, ne bih volio da vidim odvojeni parlament za sjeverni dio Kosova i odvojenu vladu. Federalni pristup je pogrešan.“

General Clark priznaje da će biti potrebne decenije da se suzbiju duboko nepovjerenje i mržnja među Srbima i Albancima na Kosovu. Ipak, uvjeren je, kaže, da će dvije zajednice na kraju živjeti zajedno na mirnom i naprednom Kosovu, istakavši da će ekonomski razvoj igrati vitalnu ulogu u međunacionalnom mirenju. Inače, ovog mjeseca se navršava 10. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su završena neprijateljstva u Bosni i Hercegovini. General Clark je bio aktivni učesnik dugačkih i iscrpljujućih pregovora u Vazduhoplovnoj bazi Wright-Paterson u Daytonu u Ohio-u. Uprkos tome što je trenutno prekinuo rat, Dejtonski sporazum ne daje rješenja za sve bosanskohercegovačke probleme, kaže general Clark.

”Rekao bih da je taj sporazum relativno efikasan. Hoću da kažem – rat se nije nastavio. Ipak, ekonomski razvoj je spor. Sporazum nije prekinuo moć političkih elita, ali to se događa kad god se sporazum pravi bez intervencije vojne sile.“

General Klark kaže da je vrijeme da narodi Bosne i Hercegovine prevaziđu Dejtonski sporazum i pronađu djelotvornija rješenja za budućnost zemlje.

”Ne dopada mi se koncept tri vojske. Takođe smatram da treba da se razdvoji lična imovina od javne i da se ljudi koji uživaju povjerenje javnosti onemoguće da donose odluke o stvarima u kojima imaju lični finansijski interes.“

Recimo i da je general Clark nakon odlaska iz američke vojske u penziju, započeo političku karijeru i da je bio učesnik u kampanji za izbor predsjedničkog kandidata Demokratske stranke za izbore 2004. General Clark je takodje aktivan i kao predavač i kao politički komentator u američkim medijima.

XS
SM
MD
LG