Linkovi

Vojislav Šešelj odbio drugu priliku da se izjasni o krivici


Danas je Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine od strane Haškog tribunala, odbio drugu po redu priliku da se izjasni po navodima proširene optužnice. Njegovu tvrdnju da "nije u stanju da se izjasni o optužnici", Sud je protumačio kao izjavu da se ne osjeća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice kojom ga tereti Tribunal.

Nakon prvog odgadjanja izjašnjavanja o proširenoj haškoj optužnici, Šešelj je danas izjavio da "nije u stanju da se izjasni o optužnici"- zbog, kako kaže, nemogućnosti da se konsultuje sa svojim stručnim timom, te činjenice da su Šešeljevom razgovoru sa predstavnikom branitelja prisustvovali sudski činovnici, koji, prema tvrdni optuženog, razumiju njegov jezik i tako krše diskreciju povjerljivog razgovora.

Nakon samo pet minuta Šešeljevog pojavljivanja pred sudijom Carmelom Agiusom, sudija je prekinuo žalbe optuženog i njegove razloge zbog kojih nije u mogućnosti izjasniti se o navodima optužnice. Po nalogu sudije, stav Šešelja je protumačen kao njegovo odbijanje krivnje po svim navodima haške optužnice.

Prvobitna optužnica, podignuta januara 2003. godine, tereti Šešelja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj , BiH i Vojvodini. Nedugo nakon njenog objavljivanja, optuženi se izjasnio nevinim po svim navodima optužnice.

Medjutim, novi dokazi su doveli haške tužitelje do nove, proširene optužnice- u njoj se, pored ostalog, navodi da su "Šešeljevci" činili zločine i na širem prostoru Sarajeva, Mostaru, Bijeljini i Nevesinju. Sam Šešelj se dodatno tereti za progone na poltitičkim, vjerskim i rasnim osnovama- istrebljenje, ubistva, zatočavanje, mučenje, deportaciju, razaranje i pljačku.

XS
SM
MD
LG