Linkovi

Proslava Bajrama u BiH


Centralna bajramska svečanost održana je u sarajevskoj Begovoj džamiji. U svojoj tradicionalnoj bajramskoj hudbi, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef Cerić, istakao je važnost porodičnih vrijednosti, pozivajući se na zajedničke želje svih ljudi: sloboda, pravda mir i napredak. Također, rekao je da svim ljudima treba omogućiti zdravlje, pravdu, dom i posao.

Reis Cerić je istakao kako bh društvo treba razvijati moral u kojem se svaka dužnost obavlja s ljubavlju i elanom kojim će se nadvldati pesimizam. Svečano je bilo i u ostalim sarajevskim džamijama, u kojima je veliki broj vjernika klanjao bajram namaz.

Isto je bilo i u drugim dijelovima BiH, gdje je radost Bajrama danas podijeljena u krugu porodice, kao i sa prijateljima i komšijama svih nacionalnosti i vjera, kako običaji u Bosni i Hercegovini nalažu već stoljećima.

Povodom ramazanskog bajrama, muslimanima su upućene brojne čestitke, koje su sa najljepšim željama za mir i prosperitet, uputili predstavnici svih vjerskih zajednica u BiH, i predstavnici javnog života.


XS
SM
MD
LG