Linkovi

Muslimani u Americi danas, takodjer slave Bajram


Muslimani u Americi danas, takodjer slave Bajram, i bajramske molitve su se jutros čule u džamijama širom Sjedinjenih Država. U isto vrijeme američka televizija prikazuje film pod nazivom Tri vjere, jedan Bog, poredeći tri, takozvane Abrahamske vjere: Jevrjestvo, Kršćanstvo i Islam.

Predsjednik Sjedinjenih Država, kao što svakog Ramazana organizira iftar u Bijeloj kući, redovno muslimanima u Americi i svijetu čestita Bajram, a u džamijama širom Amerike Bajram je jutros počeo sa molitvom.

Američki musliamni različitog etničkog i kulturnog porijekla okupljaju se u velikom broju za bajramski namaz u džamijama i islamskim centrima. Nakon jutarnje molitve na kraju mjeseca Ramazana, nakon dugih dana posta, muslimani za Bajram medjusobno izmjenjuju dobre želje i uživaju u osjećaju zajedništva i zajedničke pripadnosti Islamu. Većina američkih muslimana su zadržali bajramske običaje zemalja iz kojih su došli. Bajram je prava prilika da se uživa u domaćoj kuhinji, da se djeci pruži prikladna zabava, kupuje nova odjeća i posjećuju rodbina i prijatelji.

I dok traje ovogodišnji Bajram, u vjerski izuzetno tolerantnoj Americi pažnju privlači film koji se prikazuje na televiziji i govori o sličnostima i razlikama tri takozvane Abrahamske vjere.

Tri vjere jedan Bog, je naslov novog dokumentarnog filma koji se fokusira na sličnosti i razlike medju tri velike religijske tradicije: Jevrejstva, Kršćanstva i Islama. Svete knjige, rituali, fundamentalizam, extremizam, i tolarencija, sve se to istražuje kao istorijski sukob.

Gerald Krell, co- producent filma: Ono što je najvažnije je razumjevanje i pomirenje izmedju tri grupe. To je u osnovi tema dokumentarca.

Gerald Krell je co-producent filma, sa Mayerom Odzom, sa kojim radi duže od 40 godina.

Mayer Odze, co-producent filma: Glavna stvar na koju ukazujem je humanizam, briga o ljudima, da pogledaš na obje strane i poštuješ drugo ljudsko biće.

Tokom dvije godine Krell i Odze su putovali Amerikom, snimivši preko 100 sati video materijala, razgovarajući sa religijskim liderima, i vjerskim učenjacima kao što je profesor izučavanja Islama, Akbar Ahmed.

Akbar Ahmed: Ja vjerujem da vjere imaju veliki dio zajedničkog. Naravno, istoijski, teološki postoje tačke neslaganja, rasprava i debata, čak unutar svake vjere imate različite načine kako interpretirati, kako gledati na Boga, kako gledati na svetu knjigu, ali upćeno gledano ove tri vjere imaju veliki dio zajedničkog, što je, ja vjerujem, veoma snažna podloga za nas gledajući u 21 stoljeće.

Ono što je zajedničko ovim vjerama je čvrsta vjera da je Bog jedan, i razumjevanje da su deset božijih zapovjedi osnova vjere, zatim oslanjanje na molitvu kao vezu sa Bogom, i moralna uvjerenost, nasuprot nekim stereotipima, da je milosrdje dužnost vjernika.

Gerald Krell: Dio onoga što film treba da uradi je pomoć u oslobadjanju stereotipa i pogrešnog shvatanja.

Činjenica je da se film prikazuje u vrijeme kada tri vjere prolaze kroz izražene napetosti, ali u isto vrijeme postoje znaci medjuvjerske suradnje, i postoje vjerski lideri koji žele promovirati razumjevanje umjesto nepovjerenja.

XS
SM
MD
LG