Linkovi

EU i navodi o logorima CIA u istočnoj Evropi


U reakciji na tvrdnje američke štampe kako CIA na području istočne Evrope ima logore u kojima drži i muči pripadnike Al Qaede, poslanici Evropskog parlamenta traže hitnu i temeljitu istragu Brisela o istinitosti tih navoda.

Tvrdnje su iznijete u Washington Postu od srijede, 2. novembra, o tome kako američka tajna služba na istoku evrope koristi skrivene i utvrdjene objekte koji datiraju još iz sovjetske ere za zatočenje i mučenje ključnih lidere terorista.

Iako nije najedena tačna lokcija tajnog kampa (ili kampova), sama tvrdnja o njihovom postojanju bila je dovoljna za oštru reakciju eropskih poslanika- predstavnici liberala iz Velike Britanije, koja trenutno predsjedava EU, najavili su kako će od evropskog komesara za unutrašnje poslove i pravdu, Franca Frattinija, zatražiti istragu koja će provjeriti tvrdnju o evrentualnom učešću neke od evropskih članica u, kako se naglašava, "varvarskoj praksi" američkog "rata protiv terorizma".

Nekolicina članova Komiteta za gradjanske slobode Evropskog parlamenta će, kako se očekuje, od visokog predstavnika EU, Javiera Solane, tražiti da sa američkom stranom hitno razjasni šta su činjenice a šta novinarska fikcija. Ovo tim prije, što se u članku američkog lista govori o različitim metodama mučenja, zabranjenim amiričkim i medjunarodnim zakonima i konvencijama, zbog čega, bi, zagovornicima takvih metoda, tajna lokacija na istoku Evrope bila idealno rješenje.

Za sada, zvaničnici Evropske komisije i Savjeta odbijaju da daju bilo kakve komentare na postojanje tajnog logora pod kontrolom CIA na istoku Evrope- za predstavnike Komisije i kancelarije Javiera Solane to je, u krajnjem slučaju, stvar bilateralnih odnosa Amerike i države u kojoj, eventualno, takvi logori postoje i ne dovodi se u bilo kakvu vezu sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG