Linkovi

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić uputio bajramsku čestitku


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas bajramsku čestitku u kojoj je istaknuo da je ramazan mubarek mjesec u kojom muslimani, na poseban način, očituju svoju vjeru i svoju želju da u svijetu vlada mir i sreća.

-Bajram je radost u vjeri. Radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružna posla. To je dan u kojem muslimani šalju poruku mira cijelome svijetu. U kojem iskazuju pokornost Bogu radi dobra i sreće svakog čovjeka, Bajram je radost i na nebu među melecima, jer vide ljude koji žive u pokornosti Stvoritelju, kaže na početku čestitke reis Cerić.

Dalje izražava radost što smo dočekali ovaj dan u zdravlju i miru.

-Podijelimo radost kako braća i sestre treba da radost dijele, posebno s onima između nas kojima je uskraćena rodbinska ljubav, toplina vlastitog doma i zavičaja. Uzvišeni Stvoritelj jamči da će istina i pravda pobijediti i da poslije tegoba dolazi olakšanje, poručuje reis Cerić, uz riječi:

"Bože Milostivi, Primi naš post! Ukabuli sve naše ibadete! Osnaži nam volju da činimo dobro! Osposobi nas da nadvladamo sve teškoće! Podari moć da pomažemo ljudima! Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću! Očisti ljudska srca od mržnje i zla! Podari cijelome svijetu Tvoju uputu i milost! Tako Ti Tvoje neizmjerne dobrote, I tako Ti Tvoje milosti u velikom danu Bajrama!"

Reisu-l-ulema je na kraju svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima svijeta zaželio ugodan Bajram, moleći Boga, dž.š., za uspjeh na ovome svijetu i spas na drugome svijetu.

XS
SM
MD
LG