Linkovi

Žene u bijelom


Demokratski orjentisana grupa na Kubi koja nosi naziv Žene u bijelom dobitnik je ovogodišnje nagrade Sakharov koju dodijeljuje evropski parlament. Nagrada je imenovana po pokojnom sovjetskom disidentu Andreju Sakharovim. U objavi o dodjeli nagrade je rečeno:” Žene u bijelom nastavljaju da vode kampanju uprkos pokušajima da ih se ušutka. Medjunarodna podrška za njihovo zalaganje bila je opsežna.”

Žene u bijelom su skrenule pažnju sedmičnim miroljubivim protestima protiv zatvaranja njihovih muževa i sinova koje je izvršila kubanska vlada. Protesti su održavani svake nedjelje nakon službe u crkvi u Havani. Grupa je osnovana u martu 2003.god. nakon što je vlada diktatora Fidela Castra uhapsila sedamdeset-pet nezavisnih novinara i pojedinaca koji su oformili privatne biblioteke.

Elisa Gonzales Padron je supruga Victora Rolando Arroyo jednog od zatvorenih
kubanskih novinara. Prilikom primanja Sakharov nagrade gospodja Padron je
izjavila : “ to nije u našu čast već u čast naših muževa ”.

Žene u bijelom, rekla je gospodja Padron, ”nastele su kao spontani pokret žena koje je bol ujedinio i situacija koju je izazvala vlada zatvarajući naše muževe.”

U saopštenju koje je objavio američki State department se kaže: ” Uprkos stalnim napadima i zloupotrebama od strane kastrovih snaga sigurnosti, Žene u bijelom miroljubivo i nenasilno demonstriraju izdržljivi slobodo-ljubivi duh kubanskog naroda.”

Caleb McCarry koordinira američke političke napore koji za cilj imaju da se ubrza prelaz na demokratiju na komunističkoj Kubi. Gospodin McCarry kaže da su Sjedinjene Države uz one na Kubi koji se dižu protiv diktature Fidela Kastra.

CALEB McCARRY: Četrdeset-šest godina diktatura je namjerno i okrutno rastavila kubansku porodicu. Sami Kubanci, hrabroga srca sa otoka i širom svijeta će odrediti budućnost slobodne Kube.

Sjedinjene Države pridružile su se evropskom parlamentu i drugima u zahtijevu kastrovom režimu da oslobodi političke zatvorenike.

XS
SM
MD
LG