Linkovi

Demokrati sazvali zatvorenu sjednicu Senata


Demokrati, koji predstavljaju opoziciju u većinski Republikanskom Senatu, sinoć su iznenada sazvali zatvorenu sjednicu Senata zahtijevajući dodatnu istragu o korištenju obavještajnih podataka od strane administracije predsjednika Busha, prije odlaska u rat u Iraku, i dodatnu istragu oko odvanja imena agenta CIA.

Prvi put u posljednjih 25 godina jedna je partija sazvala zatvorenu sjednicu Senata bez znanja druge. Ovaj put su to učinili Demokrati dovodeći u pitanje obavještajne podatke koje je koristio predsjednik Bush da bi krenuo u rat u Iraku.

Lider manjine u Senatu, Harry Reid se pozvao na senatsku odredbu broj 21, kako bi se održala zatvorena sjednica Senata, koja je sinoć trajala oko dva sata. On je rekao da je optužnica protiv šefa osoblja podpredsjednika Dicka Cheneya, Lewisa “Scootera” Libbya, pokazala model pogrešnog informiranja kojeg je koristila Bijela kuća, i kojim je utišan svako ko je dovodio u pitanje dokaze o razlozima ulaska u rat protiv Iraka.

Senator Reid kaže da sentaska istraga o tome teče suviše sporo.

Harry Reid, Demokrata, lider manjine u Senatu:

Zahtijevam u ime američkog naroda, da nam se objasni zašto ova istraga nije vodjena u skladu sa odredbom 21, i sada prelazimo u zatvorenu sjednicu Senata.

Lider većine, Republikanac Bill Frist je ljutito reagirao na ovaj iznenadjujući potez Demokrata, nazivajući to političkim propagandnim trikom.

Bill Frist, Republikanac, lider većine u Senatu:

Oni nemaju uvjerenja, nemaju principe, oni nemaju ideje.

Reporteri su pitali senatora Reida, zašto se prvo nije konsultirao sa liderom većine, Fristom?

Harry Reid, Demokrata, lider manjine u Senatu:

Konsultovati se sa liderom koji će me spriječiti da ovo uradim. Šta vi mislite konsultovati se sa njim, o čemu vi govorite?

Senator Reid je optužio Republikance da su višestruko branili administraciju umjesto da do kraja istraže šta se desilo. Demokrati traže potvrdu da će Sentaski komitet za obavještajne djelatnosti kompletirati drugu fazu istrage obavještajnih podataka koje je administracija predsjednika Busha koristila prije odlaska u rat u Iraku.

Harry Reid, Demokrata, lider manjine u Senatu:

Nema važnijeg pitanja za Kongres, ili za predsjednika od rata. Mi smo sada u ratu. 2025 američkih vojnika je poginulo. Rat nas košta više od dvije milijarde dolara sedmično. Mislim da američki narod ima pravo da sazna kako smo se mi tamo našli. I zbog toga je ovo sve.

Nakon, oko dva sata, senatori su se vratili otvorenom zasjedanju Senata imenujući šestočlani tim, po tri člana iz svake partije, da prate napredak istrage Senatskog komiteta i o tome obavjeste svoje vodjstvo do 14 novembra.

Ovaj protest Demokrata usljedio je nakon što je Lewis Libby optužen po pet tačaka optužnice u istrazi o odavanju identiteta agenta CIA-e, Valerie Plame nekim američkim medijima. Njen muž, bivši ambasador Joseph Wilson je optužio administraciju predsjednika Busha da su identitet njegove supruge otkrili kao osvetu za njegovo dovodjenje u sumnju razloga za odlazak u rat u Iraku.

XS
SM
MD
LG