Linkovi

60-tu sezonu NBA počinje sa 100 stranaca i pravilima oblačenja van terena


60-tu sezonu NBA, najjače košarkaške lige na svijetu obilježiće dva bitna detalja - preko 100 igrača rođenih i košarkaški stasalih izvan Sjedinjenih Država, i nova pravila odijevanja kojih se striktno moraju pridržavati svi igrači. Neki zbog toga i nisu baš sretni. Naravno, postavlja se i pitanje da li će kokarkaši San Antonio Spursa, najbolji na kraju prošle, biti u stanju osvojiti tu titulu i po treći put.

Spursi će se morati boriti za šampionsku titulu sa najmanje desetak podjednako jakih timova.

Osvojili su je, da podsjetimo, u junu ove godine odigravši sedam neizvjesnih i dramatičnih utakmica sa Detroit Pistonsima. Pistonsi ostaju i ove sezone ozbiljna prijetnja, zajedno sa veoma jakim Miami Heat-sima koji imaju Shaguille-a O"Nilea, te već dugi niz godina izuzetno dobrim Indiana Pacersima, Phoenix Sunsim-a, Denver Nugets-ima i Houston Rocket-sima. Naravno tu su i Los Angeles Lakers-i i New York Knick-si.

U ovoj sezoni NBA više od stotinu igrača-stranaca nosiće dresove najboljih američkih košarkaških timova.

Mnogi od tih igrača već su ostavili dubokog traga pod ovdašnjim koševima. Tim Dankan, porijeklom sa Djevičanskih otoka, Francuz Tony Parker i Argentinac Manu Ginobili, su ključni igrači San Antonio Spursa. 2 metra i 26 centimetara visoki Kinez Yao Ming, igrajući za Houston Rocketse, najdominantniji je centar u Zapadnoj konferenciji. Sa titulom najvrednijeg igrača Kanađin Steve Nash nosi igru Phoenix Sunsa, bez Nijemca Dirka Novickog Dallas Maveriksi sigurno ne bi bili toliko jaki, Peđa Stojaković iz Srbije je jedan od najistaknutijih igrača Sacramento Kingsa.

Deset timova u novu sezonu NBA ulazi sa novim trenerima.

Svakako, najviše pažnje privlače Phill Jackson koji se vratio Los Angeles Lakersima i Lary Brown, koji je iz Pistonsa otišao New York Knick-sima. Njih dvojica su se kao treneri na terenu našli zajedno tokom finalnih susreta NBA 2004. godine kada su Detroit Pistonsi sa Brownom kao trenerom prosto potopili Jacksonove Lakerse.

Ove sezone na snazi je i kod oblačenja za profesionalce NBA lige, izvan sportske arene.

U bilo kojoj prilici vezanoj za NBA biznis odijela, sportske jakne, pantalone i cipele će zamijeniti majice, džins, šorceve, trenerke, patike, sandale.

Medaljoni, lanci, sunčane naočale, bezbol kape i slične sitnice takođe su zabranjene za nošenje u takvim prilikama. Neki igrači, kao Kobe Brynt to ne smatraju nečim posebno bitnim, dok Allan Iverson misli drugačije. On kaže da je 10 godina oblačio i nosio ono što je želio i da nova pravila odijevanja nisu fer.

Neki drugi igrači za nova pravila odijevanja u službeno-profesionalnim i NBA poslovnim prilikama kažu da su "kulturalno cenzorstvo." Neki su još oštriji - po njima to je čak "rasistička politika."

Bilo baš tako, ili nekako drugačije, oštre novčane kazne pa i moguće suspenzije mogle bi uslijediti ukoliko se NBA košarkaši ne budu pridržavali novih pravila odijevanja.

XS
SM
MD
LG