Linkovi

Bush se sastao sa Barzaniem


Predsjednik George W. Bush sastao se sa predsjednikom vlade regiona Kurdistana Massoudom Barzaniem kojega je nazvao “hrabrim čovjekom”, neko ko je ustao protiv Saddama Husseina i sada se zalaže za demokratiju u Iraku.

GEORGE W. BUSH: Predsjednik Barzani je bio od velike koristi u donošenju sadašnjeg ustava. Ja sam ga uvjerio da će Amerika biti uz narod koji teži slobodnom i demokrtskom Iraku. Predsjednik je imao jasnu viziju za budućnost Iraka.

Gospodin Barzani je izjavio da Iračani i Amerikanci moraju biti jedni uz druge u borbi protiv terorizma.

MASSOUD BARZANI: Nema nikakve sumnje da ako ustuknemo od ove borbe i ne budemo odlučni. Sigurno je da će teroristi doći na vaša i naša vrata i boriti se protiv nas. Zbog toga mi moramo misliti samo o pobjedi.

Gospodin Barzani je izjavio da je mali broj Iračana koji su protiv demokratije dok je onih “koji su za demokratski proces mnogo i oni jako cijene žrtve koje je podnio američki narod i američka vojska.”

Preko devet miliona Iračana izjasnilo se o novom ustavu sa više od sedamdeset-osam procenata koji su glasali za prijedlog nacrta ustava. Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack kaže da je uspješnost referenduma bio poraz za iračke pobunjenike.

SEAN McCORMACK : Svi se slažu da za pobjedu nad pobunjenicima, nije važan samo vojni aspekt već je jednako tako važan i politički elemenat. Sprovodjenje referenduma je značajan korak naprijed.

Glasnogovornik američkog State departmenta kaže da Sjedinjene Države iščekuju parlamentarne izbore koji su u Iraku zakazani za 15. decembar.

XS
SM
MD
LG