Linkovi

Manjka suradnja Vlade RS u nekim reformskim procesima


Viši zamjenik visokog predstavnika za B i H, Martin Nej poručio je danas u Banjaluci vlastima Bosne i Hercegovine da je u njihovim rukama izbor glavnog pregovarača za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. On je ujedno istakao da postoji pomanjkanje saradnje Vlade Republike Srpske u pojedinim reformskim procesima.

Kvalitet treba biti jedini kriterij pri izboru glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju a s tim zadatkom se, prije svega, mora pozabaviti Bosna i Hercegovina.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Perom Bukejlovićem viši zamjenik visokog predstavnika za B i H, Martin Nej.

«Bosna na putu ka Evropi je nešto što OHR želi da se postigne i taj proces treba predstavljati dodatni motiv zvaničnicima ove zemlje a kada to bude izvjesno onda će pritisak međunarodne zajednice biti manji,» dodao je Nej. On je ujedno poručio da je primjetno pomanjkanje saradnje vlasti Republike Srpske u sprovođenju pojedinih reformi.

«Mi smo predstavnicima Vlade Republike Srpske dostavili jedan spisak zakonskih procesa u kojima nam je potrebna saradnja Vlade. Riječ je o više od 10 pitanja,» istakao je Nej ne želeći da saopšti detalje.

On je, ujedno, demantovao da OHR krši ljudska prava insistiranjem na smjeni dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomira Lukića, koga je visoki predstavnik smijenio sa funkcije još prošle godine a koji još uvijek obavlja ovu dužnost. Profesor Lukić nezakonito održava nastavu i svi ispiti koje su studenti polagali od njega nakon 10.oktobra ove godine će biti proglašeni nevažećim, zaključio je Martin Nej.

XS
SM
MD
LG