Linkovi

Bugajski: Ustav treba amendirati, jer BIH ne moze u Evropu etnicki podijeljena


Direktora Odjela za istočno-evropske studije u Washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Janusza Bugajskog ,Mirela Bruk je zamolila za kraći razgovor uoči desete godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. Gospodin Bugajski , jedan od najjacih strucnjaka za Balkan u Washingtnu, komentira državnost BiH deset godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

Bugajski: Mislim da je pitanje državnosti u smislu integrirane države još uvijek slaba tacka, nakon deset godina prisustva NATO snaga ,Evropske unije i Sjedinjenih Drzava. Do sada bi to pitanje moralo biti rijeseno, trebali bi se vec vuci dodatni koraci u cilju osnaživanja centralne vlade. Ja sam uvijek bio zagovornik slabljenja, ako ne i eliminiranja entiteta, jer oni potcjenjuju autoritet vlade u Sarajevu. Postoje različiti planovi na koji način da se krene u sljedećih deset godina; neki od njih su dalekosežniji, dok su oni koji zagovaraju stvaranje trećeg entiteta , pogresni. Mislim da su BiH u stvari potrebne dvije strukture: jaka centralnu vlast i snažna lokalna vlast, decentralizacija na kantonalnom i općinskom nivou. napredak je do sada postignut u polju stabilnosti,postoji određen nivo sigurnosti, pa me cak prilično i iznenađuje što je bilo tako malo osvetničkih napada i što nije bilo terorizma u posljednjih deset godina. Mislim da to nije samo zbog prisustva NATO snaga i međuanrodne zajednice, već to govori o razumnosti naroda BiH koji želi krenuti naprijed.

VOA; Smatrate li da bi trebalo odustati od trenutnog Ustava BiH, ili da bi ga trebalo amendirati?

Bugajski: Mislim da se od Ustava ne bi trebalo potpuno odustati, već bi on trebao biti amendiran. Daytonski Ustav bi trebao biti preispitan tako da se ojacaju centralne vlasti.Pri tom ne mislim na ovlasti Visokog Predstavnika.

VOA: Gospodin Bugajski komentira i značaj međunarodne zajednice u posljednjih deset godina u BiH.

Bugajski: Radi se o mješovitoj slici. S jedne strane, greška je rano učinjena, jer, kada dolazite sa jakom vojnom moći, tada imate i moć i ovlasti da na terenu eliminirate ratne zločince, uhapsite ih, da uklonite strukture koje su postavili ratni zločinci, da ojačate centralnu vlasti...Medjutim iako je mnogo godina prošlo te se stvari nisu u potpunosti razrijesile. Imate situaciju u kojoj su visoki predstavnik Paddy Ashdown i njegovi prethodnici pokušali uz pomoć međunaodnog diktata uspostaviti centralnu vlast i implementirati Daytonski sporazum. Iz toga se stvorio problem jer je uspostavljen sistem ovisnosti, tako da neke vladine ličnosti u BiH i čak stanovništvo misle da će odluke za njih u svakom slučaju donijeti međunarodni zvaničnici. To također stvara veliki otpor među nekim političkim snagama, posebno u Republici Srpskoj, koji se opet protive međunarodnoj prisustnosti. Mislim da je sljedeća faza ta u kojoj ćemo vidjeti kako će se ovlasti visokog predstavnika prenijeti na centralnu vlast.

VOA: Da li je BIH spremna da se uključi u evropske integracije?

Bugajski: Recimo to ovako: BiH nije spremna da se uključi u pregovore oko prijema u evropske integracije, ali je bolje da se sada počne sa pregovorima o stabilizaciji i prudruživanju, da se potom pokuša implementirati ovaj proces sa striktnim standardima koje treba ispostovati. Drugim riječima - BH vlasti trebaju udovoljiti posebnim kriterijima, kao i svaka druga zemlja koja se nalazi u ovom procesu. Radi se o testu za BiH u sljedećih nekoliko godina, pitanju da li BiH zaista može opstati na tom pravcu, može li implememntirati potrebne reforme... To ce takodjer biti vrijeme u kojem se međunarodna zajednica napokon može obračunati sa ratnim zločincima. To će biti glavni test, ne samo za međunarodnu zajednicu već i za BiH.

VOA: Janusz Bugajski komentira i odluku bh vlade da glavni pregovarač sa zvaničnicima EU po pitanju prijema BiH, bude političar iz reda srpskog naroda.

Bugajski; Mislim da bi sve strane trebale biti zastupljenje u pregovorima. Ja bih radije volio vidjeti da se predstavnici biraju na osnovu položaja u vladi, nego po etničkoj pripadnosti. Međutim, mi još uvijek operiramo u odnosu na te principe. Prije ili kasnije bi se BiH trebala pokrenuti u pravcu prevazilazenja etničkog pitanja, a ka građanskom pitanju. Ključ leži u tome da se centralna vlast ojača u odnosu na građasnke principe vlasti što je princip koji se primjenjuje širom Evropske Unije. BiH ne može ući u evropske integracije kao etnički podijeljena zemlja.

VOA: Na pitanje da li je crtanje novih granica i mapa na Balkanu izvjesno ili moguće, gospodin Bugajski odgovara.

Bugajski : Mislim da to nece podržati niti EU niti Sjedinjene Države. Kosovo je poseban slučaj i nema nikakve veze sa BiH. BiH ima svoje vlastito užasno iskustvo, neću početi ni govoriti o tome na koji način je kreirana Republika Srpska, jer, to se nije desilo putem administrativne naredbe ,već putem etničkog čišćenja,i zato mislim da takva vrsta entiteta nema nikakvo pravo da zahtijeva suverenitet ili da izvlaci neku korist u odnosu na ono što se dešava sa Kosovom. Finalni status Kosova će se riješiti zasebno i on nema nikave veze sa BiH.

XS
SM
MD
LG