Linkovi

Predsjednik Bush nominirao novog kandidata za Vrhovni sud


Predsjednik Bush je sudiju federalnog apelacionog suda, Samuela Alita odabrao za novog kandidata za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Govoreći danas u Bijeloj kući predsjednik je gospodina Alita opisao kao čovjeka velikog karaktera koji je pokazao izvarendno znanje u oblasti prava i duboku posvećenost poštovanju zakona. Novi kandidat dolazi umjesto Harriet Miers, savjetnice u Bijeloj kući, koja je prošle sedmice pod pritiskom pojedinih konzervativaca, povukla svoju kandidaturu. Za razliku od gospođe Miers, gospodin Alito je stekao reputaciju solidnog konzervativnog sudije, i tu funkciju obavlja već 15 godina.

Republikanci koji podržavaju predsjednika Busha su većinom podržali kandidaturu Samuela Alita na poziciju u Vrhovnom sudu, dok su Demokrate reagirali sa skepticizmom. Lider većine u Senatu, Republikanac Bill Frist je u saopćenju kazao da je sudac Alito ”dokazan kandidat sa najvećim mogućim standardima“.

Međutim, demokrata Charles Schumer, član senatskog komiteta za pravna pitanja je kazao da će gospodin Alito vjerovatnije podijeliti, nego ujediniti Amerikance. Lider manjine u senatu Harry Reid se u svom saopćenju upitao nije li novi kandidat ”previše radikalan za američki narod.“

Neke demokrate su također kritizirale predsjednika što na ovu poziciju nije imenovao ženu ili Hispanika.

Sudac Samuel Alito je imenovan sucem federalnog apelacionog suda 1990. godine od strane predsjednikovog oca Georga H.W.Busha, te je autor brojnih pravnih mišljenja.

Neki od tih njegovih stavova izrečenih tokom godina će vjerovatno biti od posebnog interesa za senatore koji razmatraju njegovu kandidaturu.

Vrhovni sud često odlučuje o kontroverznim pitanjima, kao što su pitanja prava na abortus i odvojenost crkve i države.

Sudac Alito je podržao zakon kojim se regulira pravo na abortus. 1991. godine se jedini protivio odluci suda koji je odbio dopunu pensilvanijskog zakona , a koji je od žena tražio da se konsultiraju sa mužem prije nego se odluče na abortus.

55-ogodišnji Samuel Alito je italijanskog porijekla, pohađao je univerzitet Princeton, a pravo diplomirao na univerzitetu Yale. Oženjen je i ima dvoje djece.

XS
SM
MD
LG