Linkovi

Osuda Ahmadinejadovog komentara


Na konferenciji u Teheranu održanoj pod nazivom”Svijet bez cionizma” iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je izjavio da bi Izrael trebao biti “izbrisan sa mape.” On je odbacio izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze i pozvao na vršenje više terorističkih napada protiv Izraela.

Prijeteće riječi iranskog predsjednika Ahmadinejada izazvale su osudu širom svijeta. Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack je rekao da komentari iranskog predsjednika potvrdjuju ono što su Sjedinjene Države i drugi govorili “naročito, o ovom režimu u Iranuo”.

SEAN McCORMACK:
Mislim da počinjete uvidjati kroz neke od ovih navoda, neka istinska gledišta toga režima. I ja mislim da to samo pojačava našu zabrinutost kao i zabrinutost medjunarodne zajednice da Iran dodje u posjed nuklearnog naoružanja.

Druge vlade osudile su komentare iranskog predsjednika. Britanski premijer Tony Blair je izjavio:” Nikada nisam bio u prilici da čujem predsjednika jedne zemlje kako govori da želi da izbriše neku drugu zemlju. Njihov stav prema Izraelu, njihov stav prema terorizmu, njihov stav po pitanju nuklearnog naoružanja je neprihvatljiv. Možete li zamisliti da jedna takva zemlja, sa takvim stavom, ima nuklearno naoružanje?”

Dvadeset-pet lidera iz Evropske unije koji prisustvuju samitu koji se održava izvan Londona takodjer je osudilo navode iranskog predsjednika riječima da će ti navodi:” izazvati zabrinutost oko iranske uloge u tom regionu i njegovim budućim namjerama.“

Ministar vanjskih poslova Kanade Pierre Pettigrew je izjavio da njegova zemlja neće “nikada prihvatiti takvu netoleranciju punu mržnje ni anti-semitizam.”

Australijski premijer John Howard je navode iranskog predsjednika Ahmadinejada nazvao”opasnim.” Kada predsjednik bilo koje zemlje govori da bi druga zemlja trebala biti izbrisana sa lica zemlje”, rekao je gospodin Howard “ to podsjeća na psihološki pritisak, potpuno odvojen od pritiska pod kojim se ustvari nalazi država Izrael i ovo je očigledno problem kojim treba da se pozabave Ujedinjene nacije.”

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je rekao da komentari iranskog predsjednika, pojačavaju kako je izjavio: zabrinutost koju osjećamo u vezi sa iranskim nuklearnim namjerama.”

XS
SM
MD
LG