Linkovi

Izbor pregovarača za razgovore sa EU


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Pero Bukejlović započeli su danas pregovore sa čelnicima najvećih političkih stranaka o izboru glavnog pregovarača i pregovaračkog tima BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom Unijom. Konačnu odluku o glavnom pregovaraču bi, kako se očekuje, trebao donijeti Savjet ministara B i H tokom ove sedmice.

Bivši ambasodor B i H u Vašingtonu, Igor Davidović, nekadašnji ministar industrije i energetike Republike Srpske, Đorđe Lajšić, sadašnji ministar finansija, Svetlana Cenić, te bivši ambasador B i H u Švajcarkoj, Jugoslav Jovičić su kandidati iz Republike Srpske za glavnog pregovarača, odnosno članove pregovaračkog tima u procesu stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom Unijom.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci,nakon dvoipočasovog sastanka sa čelnicima najvećih političkih stranaka u Republici Srpskoj predsjednik ovog entiteta, Dragan Čavić.

Dragan Čavić je danas predstavio i trojicu mlađih ljudi sa određnim međunarodnim iskustvom i znanjem stranih jezika, Aleksandra Stojanovića, Zorana Skenderiju i Borisa Tučića koji bi, kako je istakao, trebali biti članovi pojedinih tijela pregovaračkog tima, jer bi ovaj proces mogao potrajati narednih desetak godina.

Čavić je, ujedno, izrazio očekivanja da će Savjet ministara B i H imenovati glavnog pregovarača u narednih nekoliko dana, pošto je do 12. decembra kada se, kako je rekao, očekuje početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, neophodno izraditi državnu strategiju u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG