Linkovi

Hoće li roditelji birati spol djeteta?


U Americi je počelo kontraverzno medicinsko istraživanje koje će roditeljima omogućiti da izaberu spol djeteta. Naučnici žele procijeniti efekte ove slobode izbora splova nerodjene djece, i kako navodi magazine Nature, nadaju se da će njihova studija podstaći zemlje u kojima je ova praksa zabranjena, da možda promijene mišljenje.

Nasuprot ovome, postoje i oni koje ovo brine sa etičkog stanovništva, i boje se da bi izbor spola bilo otvaranje Pandorine kutije za dalji spolni i genetski inžinjering.

Pitanje koje se postavlja svakom budućem roditelju: da li bi ste radje imali dječka ili curicu?
Doktori sa Medicinskog fakulteta Houston Baylor pomažu roditeljima, koji su dio ove studije, da im se želje ostvare i izaberu spol bebe, kaže Doktorica Sandra Carson

Dr. Sandra Carson:
Želimo vidjeti da li je selektivna upotreba ove tehonologije u ne medicinske svrhe dobra ideja.

Doktori čestu provjeravaju embria da bi vidjeli da li je došlo do genetskih defekata, od kojih su neki češći kod dječaka ngo kod djevojčica.
Ali u Baylor studiji učestvuje 200 parova koji se prošli kroz vještačku oplodnju kojima će biti dozvoljeno da izaberu ženski ili muški embrio, da bi naučnici bolje razumjeli njihovu motivaciju.
Dr. Sandra Carson:
Prije nego dozvolimo ovakvu rutinsku kliničku proceduru, mislim da je dobro činjenično se informisati kod roditelja, kaže doktorica Sandra Carson

Parovi učesnici moraju detaljno odgovoriti na pitanja zašto su se odlučili za dječaka ili djevojčicu, i po čemu se nihova očekivanja razlikuju, kada su u pitanju sin ili kćerka.
Čitava ideja odabira spola djeteta je je toliko kontraverzna, da je istraživačima trebalo devet godina da dobiju dozvole za studiju, koja je počela prije mjesec dana.

Praksa poznata kao socijalna spolna selekcija je zabranjena u mnogim zemljama, kao što su Velika Britanija i Kanada, a u Americi ima mnogo organizacija koje joj se protive, kako nam kaže George Annas sa Univerziteta u Bostonu.

Profesor George Annas:
Kada jednom dozvolite selekciju spola, ne možete više osporavati selekciju boje očiju, boje kose, trivijalnih stvari.

Nedavno istraživanje pokazuje, medjutim, da se 59% žena ne bi odlučilo za selekciju spola, čak i kada bi to bilo besplatno.

Pomagati ljudima da izaberu spol djeteta samo zato što je to moguće, je prilično nisko na mojoj listi prioriteta, kaže jedna žena.

Nikada se na to ne bih odlučila, to je jedno od najljepših iznenadjenja na svijetu, kaže druga žena.

I ako je vjerovati onima koje se bave etikom, tako treba i da ostane.

XS
SM
MD
LG