Linkovi

Djevojke muslimanke u Sjedinjenim Državama


Glas Amerike često odgovara na pitanja koja zanimaju naše slušaoce. Ove sedmice, Monire Farhangnia iz Irana pita o djevojkama Muslimankama u Sjedinjenim Državama. Ona želi znati da li one po američkim zakonima imaju pravo da pokriju glavu.

Lako je reći koje su djevojke u američkim školama Muslimanke. To je zbog hidžaba, tkanine kojom pokrivaju svoju kosu. Neke od njih kažu, da je lakše držati se muslimanskih vjerskih propisa o djevojkama i mladicima kada nose hidzab. Ovim pravilima ograničava se druženje mladića i djevojaka. Djevojke kažu da marama mladićima daje do znanja da one ne izlaze na sastanke.

U nekim školama, medjutim, vjerska pravila o oblačenju mogu ponekad biti u suprotnosti sa zvaničnim propisima. Jedna jedanaestogodisnja djevojcica suošila se sa takvom vrstom propisa prije nekoliko godina u svojoj školi u saveznoj državi Oklahoma. Njoj je rečeno da ne može u školi nositi maramu zbog toga što škole u njenom gradu I dječacima i djevojčicama zabranjuju nošenje bilo kakvog pokrivala za glavu. Izvorna odluka gradskih vlasti nije imala nikakve veze sa vjerom, nego se zabrana odnosila na mladiće I djevojke koje su maramama u odredjenoj boji označavali svoju pripadnost nekoj od bandi.

Njena porodica podnijela je tužbu sudu. Rekli su da škola prema njoj postupa nepošteno zbog njene religije. Sud se sa tim saglasio. Sada školski zvaničnici moraju dozvoliti učenicima da nose pokrivala za glavu koja su od vjerskog značaja.

Jedna umjerena Muslimanka kaže da ona stavlja hidžab na glavu samo prilikom molitve u džamiji. Asma Gull Hasan ima trideset godina, radi kao advokat u saveznoj državi California. Njeni su roditelji iz Pakistana, ali Asma je odrasla u saveznoj državi Colorado. Ona je napisala dvije knjige čiji su naslovi “Američka Muslimanka” i “Zašto sam ja Muslimanka”

Asma Hasan vjeruje da žene i djevojke Muslimanke treba da nose odjeću koja ne otkriva previše kože. Ali ona se slaže da može biti teško odoljeti popularnoj kulturi. Asma ima stranicu na Internetu na kojoj djevojke Muslimanke mogu postaviti pitanja o problemima koje moguće da imaju. Druge opet pitaju o ličnim vezama ili kako da izadju na kraj sa svojim roditeljima.

Starije žene, Muslimanke, koje sebe na toj stranici predstavljaju kao tetke, odgovaraju na njihova pitanja. One često mladima savjetuju da pokušaju razumjeti razlike izmedju odrastanja u Sjedinjenim državama i odgajanja u zemljama njihovih roditelja. Adresa stranice na Internetu je www.asmahasan.com. Da postavite pitanje kliknite na rubriku: “pitajte tetke”.

XS
SM
MD
LG