Linkovi

Iranski predsjednik stoji uz svoj poziv na uništenje Izraela


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad stoji uz svoj poziv na uništenje Izraela, pridruživši se danas anti-Izraelskim prosvjednicima na okupljanju na takozvani Dan Jerusalema na ulicama Teherana.

On je odbacio međunarodnu osudu njegovog poziva da se Izrael izbriše s mape svijeta, rekavši da je njegova kontroverzna izjava bila ispravna i pravedna. On je u izjavi za zvaničnu novinsku agenciju IRN-u rekao da je međunarodna zajednica slobodna da govori, ali da njene riječi ne nose nikakvu težinu.

Iranski predjsednik je dodao da Izrael vrši represiju nad Palestincima, i da ne očekuje da mu iko to zabrani, te da njegove riječi izražavaju stav iranskog naroda.

Istovremeno je iranska ambasada u Moskvi pokušala ublažiti riječi gospodina Ahmadinejada, saopćivši da on nije imao namjeru govoriti tako oštrim riječima i ući u bilo koji sukob.

Do najnovijih događaja dolazi u trenutku dok Izrael poziva na istjerivanje Irana iz Ujedinjenih naroda. Generalni sekretar UN-a Kofi Anan je jučer rekao da će prava svih zemalja na srednjem istoku da žive u miru biti na vrhu dnevnog reda njegove predstojeće posjete Iranu.

XS
SM
MD
LG