Linkovi

Loša politika Sirije prema susjedima 


Sirija nastavlja da pravi probleme svojim susjedima. Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da su Sjedinjene Države zabrinute:

”Sirijci su prouzrokovali nestabilnost u Libanu svojim tridesetogodišnjim prisustvom u toj zemlji i sada su konačno izašli iz te zemlje. Ali pitanje je da li oni u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze utvrdjene Rezolucijom 1559 koju smo predložili zajedno sa Francuskom i kojom se Sirija obavezuje da ne destabilizira Liban i ne dozvoli atentate u tom regionu.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1559 traži se potpuno nemiješanje Sirijaca u libanske stvari. Sirijske trupe su se iz Libana povukle u aprilu mjesecu ali Sirija nastavlja da se miješa u libansku vanjsku politiku i pokušava da utječe na mrežu libanske obavještajne službe.

Sirija takodjer nastavlja da podržava palestinske terorističke grupe i terorostičku grupu Hezbollah iz Libana. Napadi koje na Izrael vrše ove grupe imaju za cilj da onemoguće rješavanje izraelsko palestinskog sukoba.

Ništa manje uznemirujuća je činjenica da je od svrgavanja Saddama Husseina 2003. godine, Sirija baza za teroriste koji ulaze u Irak. Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari kaže da Sirija nije voljna da spriječi teroriste da prelaze njene granice jer se plasi da će iračka nastojanja za izgradnjom demokratske zemlje usred arapskog Srednjeg istoka biti uspješna. Predsjednik George W. Bush kaže da su Sjedinjene Države odlučne da onemoguće pomoć odmetnutih režima radikalnim grupama.

GEORGE W. BUSH:
Zemlje koje podržavaju terorizam, kao što su Sirija i Iran imaju istorijski dugu saradnju sa teroristima i one ne zaslužuju strpljenje od strane žrtava terora.

Zamjenik glasnogovornika američkog State departmenta Adam Ereli kaže da je svaki od najviših pripadnika ove administracije jasno dao do znanja šta se očekuje od Sirije a to je da se povinuje rezoluciji Ujedinjenih nacija 1559, da prestane podržavati pobunu u Iraku i prestane podržavati palestinske teroriste.

XS
SM
MD
LG