Linkovi

U očima se može otkriti Alzhajmerova bolest


Stara izreka kaže, oči su prozor duše. U medicini, medjutim, oči su prozor kroz koji možemo vidjeti dijagnozu bolesti kao što je žutica - a sada, možda čak i mentalnu bolest.

Ovaj čovjek ima Alzhajmerovu bolest, često stanje koja napada starije, utječe na njihovo razmišljanje, memoriju i govor i čini ih slabijim.
Iako lijeka za Alzhajmerovu bolest nema, na neke simptome se može utjecati, pa je s toga bitno bolest otkriti na vrijeme, kaže Lee Goldstein iz bolnice za žene Brigham.

Dr.Lee Goldstein:
Ukoliko ćete rano intervenisati, morate bolest rano dijagnosticirati. Momentalno ne postoji dobar način za to.

Dr.Goldstein i njegov istraživački tim se nadaju da su našli dobar način dijagnosticiranja kroz dva testa očiju.

Dr. Lee Goldstein:
Oči su prozor u mozak, i bukvalno i u prenesenom značenju, i vidimo isti proces Alzhajmerove bolesti dok ga gledamo u oko.

Ovo se može uočiti gledanjem u oko jer oni traže beta amyloid, protein koji se kod pacijenata oboljelih od Alzhajmerove bolesti nastaje u abnormalnim količinama.

Prvi test se radi tako što se naglo ispuste zrake svjetlosti u sočivo oka. Način na koji će se sočivo rasuti svjetlost će nam pokazati prisutnost beta amyloid-a.

Drugi test je bio-hemijski, i potvrdjuje dijagnozu onih kod kojih je prvi svjetlosni test bio pozitivan.

Ovaj test je još uvijek u fazi kliničkih istraživanja, ali Dr. Goldstein se nada da će u narednih nekoliko godina test biti odebren i u upotrebi.

XS
SM
MD
LG