Linkovi

Šef kabineta potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby dao ostavku


Šef kabineta potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby, je dao ostavku nakon što je službeno optužen za laganje i ometanje provodjenja sudske istrage.

Radi se o odluci veliki savezne porote, nakon čak dvogodišnje istrage o tome je li netko iz Bijele kuće namjerno odao identitet jednog pripadnika CIA-e, koji je obavljao tajne misije.

Podpredsjednik Cheney kaže da je ostavku svoga bliskog suradnika prihvatio s velikim -žaljenjem. Gospodin Libby, očigledno jedan od najviših savjetnika u administraciji predsjednika Busha, optužen je u ovom slučaju za laganje istražiteljima o tome kada i kako je saznao za identitet operativca CIA-e, Valerie Plame.

Ukoliko ga Sud proglasi krivim, gospodin Libby se sučeljava s kaznom i do 30 godina zatvora, i više od milijun dolara novčane kazne. Danas nije izrečena, kako se očekivalo, optužnica i protiv najvišeg savjetnika predsjednika Busha, u Bijeloj Kući, Carla Rowe-a, ali je rečeno da je on i dalje pod istragom.

Da podsjetimo da je ime agentice CIA-e Valerie Plame otkriveno medijima nakon što je njen suprug, Jospeh Wilson, optužio Bushovu administraciju za manipuliranje obavještajnim podacima kako bi zadobili javnost za rat u Iraku. Jospeh Wilson tvrdi da je cijela afera oko otkrivanja imena njegove žene i započeta, kako bi se Bijela kuća njemu osvetila. Bijela kuća takve optužbe oštro poriče.

XS
SM
MD
LG