Linkovi

Nakon terorističkih napada povećava se broj Amerikanaca koji studiraju u inostranstvu


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine, studenti u Americi su postali mnogo više zainteresirani za studije u inostranstvu. Postoji čak univerzitet u Marylandu na kojem studenti ne mogu diplomirati ukoliko dio studija ne završe izvan Sjedinjenih Država.

Za neke možda neočekivano, godinu dana nakon terorističkih napada na New York i Washington, broj američkih studenata koji studiraju u inostranstvu povećan je za 8,5 procenata. Prošle godine je 174 hiljade američkih studenata pohadjalo univerzitete u inostranstvu.

Bianca Merbaum, student
Primjetila sam da se razlikuju ljudi koji su putovali i studirali u inostranstvu, i imaju to iskustvo. Primjetila sam da su njihovi pogledi na svijet izoštreniji, i način na koji se oni odnose prema ljudima, koliko je to uticalo na njihova gledišta o nekim svjetskim pitanjima, u odnosu na one koji nisu putovali.

Bianca Merbaum studira na Goucher Univerzitetu u Marylandu, gdje na času ekonomske statistike nema više od nekolicine studenata. Počevši od sljedeće godine, studenti će morati dio studija završiti u inostranstvu da bi mogli diplomirati. Univerzitet Goucher je prvi četverogodišnji univerzitet koji ima takav zahtijev.

Predsjednik Univerziteta, Sanford Ungar kaže da želi da studenti shvate da ima mnogo načina da se riješi problem.

Sanford Ungar, predsjednik Univerziteta Goucher:
Mi želimo da studenti shvate da američki put nije jedini.

Gospodin Ungar kaže da čak i tri i pol sedmice studiranja u inostranstvu, što je zahtijevani minimum, može biti životno iskustvo.

Sanford Ungar, predsjednik Univerziteta Goucher:
Ukoliko nikada prije niste bili u inostranstvu, i odete na minimalnih tri i pol sedmice, zadivljujuće je kakvo se otvaranje očiju ponekad
može desiti, spoznaja o nekim stvarima. I to ne pribavlja odgovore, to otvara nova pitanja, i to je ono što mislimo da je važno uraditi u okviru studiranja.

Gospodin Ungar kaže da su pisma i e-mail poruke od studenata izuzetno pozitivna, i da su on i upravni odbor Univerziteta Goucher zadovoljni da će oni koji diplomiraju na ovom malom univerzitetu biti bolje pripremljeni za rad u medjunarodnom okruženju.

I u cijeloj Americi se broj studenata koji studiraju vani stalno povećava, sa 71 hiljade u 1991. na 174 hiljade u prošloj godini.

XS
SM
MD
LG