Linkovi

Egipatske piramide na Visočici


Semir Osmanagić, istraživač, Amerikanac bosanskogheregovačkog porijekla, tvrdi da se pod vrhovima Visočice u neposrednoj blizini Visokog krije prva evropska piramida, izgrađena - kako procjenjuje - prije 10, 20 hiljada godina.

Do sada obavljena geološka i arheološka istraživanja na tom lokalitetu- kaže gospodin Osmanagić - potvrđuju da su pripadnici jedne drevne civilizacije izgradili piramidu sunca i piramidu mjeseca, jednu uz drugu. U do sada 18 metara dubokoj iskopini, na kojoj uz Osmanagića rade i članovi bosanskohercegovačkog arheološkog tima, do sada su nađeni dokazi postojanja vrlo starih labirinata i drugih objekata izgrađenih od pješčanih stijena koji upućuju na zaključak da je na visovima Visočice nekada postojala ljudka naseobina. Arheolozi okupljeni na ovom projektu sada pokušavaju locirati stepenište koje bi ih odvelo do ulaza u piramidu.

Semir Osmanagić, istraživač:
Stojimo pred prvom evropskom piramidom. I kada govorimo o njoj, njene dimenzije su monumentalne - 40 sa 250 metara. Po geološkim podacima razpoloživim do sada riječ je o tvorevini staroj između 10 i 20 hiljada godina. I mogao bih reći - ovo otkriće će prisiliti na preispitivanje i novo ispisivanje povijesti Evrope.
O svojim nalazima gospodin Osmanagić je već napisao i knjigu pod naslavom "Bosanska piramida sunca."

Sada kada se mogu vidjeti prvi rezultati prethodnih istraživanja i sadašnjih iskopavanja, kada arheolozi vide blokove pješčenjaka pred sobom, gospodin Osmanagić kaže:

”Očigledno je da su ljudskom rukom pravljeni. Prema ovdašnjim povijesnim dokumentima u Bosni nije bilo ovakvih i sličnih tvorevina prije 500, 800 ili 2 hiljade godina. Zbog toga je takođe očigledno da se može govoriti o jednoj vrlo naprednoj civilizaciji koja je sa ovih prostora nestala hiljadama godina ranije.“

Semir Osmanagić planira pribaviti radarske i satelitske snimke kompletnog prostora koji zahvata Visočica kako bi došao do više informacija o strukturi prastarog zdanja.

Za istraživanja ove vrste njemu ne nedostaje znanja i iskustva. Godinama je istraživao piramide u Egiptu, Peru i Meksiku i vjeruje da je era paleolita, odnosno kamenog doba, bila karakteristična i za južnu Evropu.

XS
SM
MD
LG