Linkovi

Američki ministar odbrane u Kini


Prilikom svoje posjete Kini, američki ministar odbrane Donald Rumsfeld sastao se sa kineskim ministrom odbrane Cao Gangchuanom i saglasio se sa unapredjenjem vojnih veza. Gospodin Rumsfeld je rekao da vjeruje da je u interesu i Sjedinjenih Država i Kine da poboljšaju svoje vojne veze i da će njegova posjeta biti model po kojem ce se najviši američki zvaničnici obraćati kineskim liderima po ekonomskim, političkim i vojnim pitanjima. Planirano je da predsjednik George Bush u novembru mjesecu posjeti Kinu.

Ministar odbrane Rumsfeld je grupi viših kineskih oficira na Kineskoj vojnoj akademiji rekao da bi Kina trebala dostaviti više informacija o svom odbrambenom programu. Kina proširuje svoju raketnu silu i osposobljava te rakete da mogu dosegnuti mnoga područja u svijetu , daleko izvan regiona Pacifika, rekao je gospodin Rumsfeld. Ova unapredjenja strateške udarne moći Kine, navode, medjutim, na potrebu da se postave neka pitanja.

Gospodin Rumsfeld se takodjer obratio učenicima centralne škole kineske partije u Pekingu u kojoj se obučavaju komunistički lideri te zemlje. Gospodin Rumsfeld je zatražio da Kina postane politički više otvorena i da igra značajniju ulogu u rješavanju problema u svijetu. Dugoročni ekonomski napredak Kine , rekao je gospodin Rumsfeld, močda će biti uslovljen spremnošću Kine da prihvati veću demokratiju i da učini više da bi pomogla u borbi protiv terorizma, širenja nuklearnog naoružanja, bolesti i drugih opasnosti i van granica zemlje.

Ministar Rumsfeld je izjavio da izostanak otvorenosti od strane Kine doprinosi sumnjama u vezi sa njenim namjerama. To navodi da se postavi pitanje da li će Kina donijeti dobre odluke - odluke koje su u skladu sa interesom svijeta, za mir i stabilnost u tom regionu, rekao je ministar Rumsfeld.

Budući napredak Kine i, u neku ruku, ponašanje drugih zemalja prema Kini mogu dobrano zavisiti od političkih dogadjanja u samoj Kini. Gospodin Rumsfeld je rekao da se Sjedinjene Države nadaju da će Kina izabrati pravac koji će dozvoliti i jednoj i drugoj zemlji da rade zajednički, uz medjusobno poštovanje i prijateljstvo.

Ministar Rumsfeld je odnose Sjedinjenih Drzava i Kine nazvao složenim, sa izvjesnim prisutnim problemima. Ali, gospodin Rumsfeld je rekao da se iz ove posjete vraća sa osjećajem da Kina želi da iznadje načine i aktivnosti na kojima može zajedno raditi sa Amerikom i da će doprinijeti otklanjanju nepoznanica jednih o drugima.

XS
SM
MD
LG