Linkovi

Makedonija će poštovati bilo koji dogovor izmedju Beograda i Prištine


U Washigntonu se ovih dana u posjeti nalazi makedonski premijer Vlado Bučkovski, koji je danas bio i gost Glasa Amerike, gdje je održao kratku konferenciju za novinare. U delegaciji se također nalaze i Ilinka Mitreva, ministrica vanjskih poslova, Fatmir Besimi, ministar ekonomije i Nikola Dimitrov, ambasador Republike Makedonije u Washigntonu. Gospodin Bučkovski se tokom posjete Glasu Amerike osvrnuo na svoje susrete sa zvaničnicima u Washigntonu.

Delagacija republike Makedonije na čelu s premijerom Bučkovskim se u Washingtonu sastala s američkim predjsednikom G.W. Bushom, državnom tajnicom Condolezom Rice, minsitrom odbrane Donaldom Rumsfeldom, također sa senatorima McCainom, Lugarom i Voinovichem, te predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Premijer Bučkovski je naglasio da je ovo osjetljiv period za Makedoniju koja očekuje da dobije status kandidata za Evropsku uniju i NATO savez. Makedonski premijer je rekao da Makedonia ima šanse da bude pozvana da se pridruži Sjeveroatlanskom savezu na sljedećem samitu 2006, i da očekuje da postane članica NATO-a 2008 godine. Članovi makedonske delegacije su, kako kažu, dobili verbalnu podršku američke strane što se tiče njihovih aspiracija ka EU i NATO-u.

Tokom susreta s američkim zvaničnicima, makedonska delegacija je razgovarala i o pitanju Kosova. Premijer Bučkovski je izjavio da će Makedonija poštovati bilo koji dogovor između Beograda i Prištine. Očekujem teške pregovore, ali sam optimista, rekao je gospodin Bučkovski, dodavši da očekuje da bi se 2006 moglo postići konačno rješenje za Kosovo.

On se, kako je rekao, također zalaže za finaliziranje demarkacione granice između Makedonije i Kosova prije započinjanja razgovora o konačnom statusu.

Signal koji je stigao iz Luxemburga za Srbiju i Crnu Goru da se započnu razgovori o pridruženju s Evropskom unijom je signal da ta zemlja treba gledati u svoju evropsku budućnost. Optimista sam, jer sada u regionu postoji drugačija politička klima. Neka vrsta uvjetne nezavisnosti će vjerovatno biti prvi korak u konačnom statusu za Kosovo, rekao je premijer Bučkovski.

XS
SM
MD
LG