Linkovi

Šta stoji u sporazumu o krvnji koju je oglasio Ivica Rajić


Šta stoji u sporazumu o krvnji koji je potpisao i javno oglasio Ivica Rajić? Pored ostalog, on otkriva ko je stajao iza zapovjedi da se izvrši masakr u Stupnom Dolu i kako je zataškan zločin.

Kako za haške sudije nije bilo dovoljno da se nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO u srednjoj Bosni, Ivica Rajić, samo izjasni o krivnji, on je morao predočiti i dokmenat pod imenom "Činjenične osnove", u kojem potanko opisuje sve činjenice vezane za zločin koji priznaje- masakr Bošnjaka u selu Stupni Do.

U dokumentu koji je 25. oktobra ove godinen potpisao optuženi, navodi se da mu je Milivoj Petković, tadašnji zamjenik zapovjednika Glavnog Stožera HVO, 21. oktobra 1993. naredio da "preuzme kontrolu nad situacijom u gradu Varešu i okolini".

Rajić je nakon toga okupio oko 200 vojnika iz nekoliko jedinica HVO. Par dana kasnije, Rajić je dobio naredbu zapovjednika GS HVO, Slobodana Praljka, koja glasi: "Sredite situaciju u Varešu bez milosti prema bilo kome, nadjite ljude dorasle vremenu i zadacima."

Naredba je provedena tako da je u selu Stupni Do ubijeno najmanje 37 osoba bošnjačke nacionalnosti, medu kojima je bilo i žena, djece i staraca, značajan dio sela je razoren, a vojnici su pljačkali i seksualno zlostavljali civilno stanovništvo. Cijelu akciju je, prema vlastitom priznanju naredio, planirao i proveo sam Rajić.

Nakon što su se u javnosti pojavile prve informacije o masakru u Stupnom Dolu, Petković 26. oktobra 1993. naredjuje Rajiću da istrazi šta se tamo dogodilo. Istog dana, on ga obavještava kako mu je to naredjenje upućeno "da bi se umirila medunarodna zajednica, a da on ne treba da pokreće nikakvu istragu".

U dokumentima koji su priloženi uz Rajićevo priznanje krivnje, nalazi se i naredba, potpisana od strane Tihomira Blaškića, o njegovom smjenjivanj zbog niza slabosti i propusta. Medjutim, na Rajićevo mjesto se postavlja osoba pod imenom Viktor (Martina) Andrić, što je bilo samo drugo ime za optuženog Rajića, koje je trebalo poslužiti kao "zametanje tragova" počinitelja zločina.

XS
SM
MD
LG