Linkovi

UN-u dostavljen izvještaj o atentatu u Libanu


Istražitelji Ujedinjenih nacija su načinili izvještaj u kojem kažu da su visoko-rangirani sirijski i libanski zvaničnici povezani sa eksplozijom automobila bombe u februaru mjesecu 2005. godine u kojoj je ubijen bivši libanski premijer Rafik Hariri i jos dvadeset drugih lica. Gospodin Hariri je bio protivnik sirijskog gotovo tri decenije dugog vojnog prisustva u Libanu.

Izvještaj je za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofi Annane pripremio tim istražitelja na čijem je čelu bio njemački tužilac, Detlev Mehlis. Odluka da se smakne gospodin Hariri, stoji u izvještaju, nije mogla biti donešena bez saglasnosti najviših zvaničnika sirijske službe sigurnosti i ne bi se bez tajnog sporazuma sa njihovim kolegama u libanskoj službi sigurnosti njeno sprovodjenje moglo organizovati.”

U sažetom saopštenju gospodin Mehlis je napisao:” Teško je zamisliti da je scenarij tako kompleksne zavjere smaknuća mogao biti sproveden u djelo bez njihovog znanja.” U izvještaju se takodjer optužuje sirijski ministar vanjskih poslova Farouk al-Shara za obmanjivanje istražitelja.

Gospodin Mehlis i drugi istražitelji Ujedinjenih nacija ispitali su oko 400 svjedoka i pregledali 60 hiljada dokumenata. Jedan od ispitivanih Sirijaca, Ghazi Kenaan, ministar unutrasnjih poslova, kako je izvješteno, izvršio je samoubistvo.

Četvorica pro-sirijskih libanskih vladinih zvaničnika već su bila uhapšena u vezi sa ubistvom. Medju njima su Jamil al-Sayed, bivši šef službe za unutrašnju sigurnost, Raymond Azar, bivši šef vojne obavještajne službe, Ali Hajj, bivši šef policije i Mustafa Hamdan, bivši zapovjednik libanske garde za obezbjedjenje predsjednika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Annan kaže da je još dosta posla ostalo da se uradi, da bi se oni koji su odgovorni za smrt gospodina Hariria priveli pravdi:

KOFI ANNAN: Izvještaj gospodina Mehlisa je početak, nije kraj, zbog toga što će sudije i drugi trebati da analiziraju izvjestaj i nakon toga odluče koga da optuže i koga da dovedu na optuženičku klupu.

Ambasador David Welch je pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka. On kaže da nalazi Ujedinjenih nacija “imaju važan dublji smisao”.

DAVID WELCH: Za ovaj zločin postojao je politički motiv. Zatim, pokazalo se da je postojala sofisticirana zavjera, organizacija koja je opširno, do detalja, opisana u izvještaju. Pod broj tri, izvještaj spominje lažne izjave, nedosatatak saradnje i namješteno svjedočenje.

Gospodin Welch kaže da se Sjedinjene države pridružuju narodu Libana i Ujedinjenim nacijama - u traženju da oni koji su umiješani u ubistvo Rafika Haririja odgovaraju za svoje postupke.

XS
SM
MD
LG