Linkovi

Predsjednik Bush dao intervju arapskoj televiziji Al Arabiya


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush je dao intervju arpaskoj televiziji Al Arabiya u kojem je odgovorio na pitanja o Iraku, Siriji, Izrealu i Palestini, i druga od interesa za region Srednjeg istoka. Istog dana, govoreći vojnicima u Sjedinjenim Državama u danu kada je zvanično proglašeno da je broj američkih vojnika poginulih u Iraku dostigao blizu dvije hiljade, predsjednik Bush je upozorio na još veće žrtve kako bi misija u borbi protiv terorizma bila uspješna.

Mi nikada nećemo odustati, i nikada prihvatiti ništa manje od kompletne pobjede, rekao je predsjednik Bush ukazujući da su neophodne žrtve kako bi se dobio rat.

- Svi vi, takodjer razumijete da su žrtve neophodne kako bi se pobjedilo u ratu, i ovaj rat će zahtijevati više žrtvovanja, više vremena, i više odlučnosti. Teroristi su najbrutalniji neprijatelj kojem smo se ikada suprostavili, njih ne ograničavaju nikakve uobičajene norme humanosti, i nikakva pravila ratovanja. Niko ne treba podcjenjivati teškoće koje predstoje, niti iko treba zanemariti prednosti koje unosimo u ovaj rat.

Rekao je predsjednik Bush govoreći jučer vojnicima u Zračnoj bazi Bolling, u Virginiji.

Ranije tog dana, iz američkih oružanih snaga je saopćeno, kako je prenio Asociated Press, da je broj američkih vojnika poginulih u Iraku od početka rata 2003. godine, dostigao 1,999.

Mi smo izgubili neke od najboljih ljudi ove zemlje u ratu protiv terora. Vrijeme rata je vrijeme žrtvovanja, rekao je predsjednik Bush, naglašavajući da povlačenje iz ove misije nije opcija.

U intervjuu, datom dan ranije arapskoj televiziji Al Arabiya predsjendik Bush je rekao da je Bagdad još uvijek dovoljno sigurno mjesto za sudjenje Saddamu Husseinu, mada je jedan od advokata odbrane ubijen prošle sedmice.

Biće to fer sudjenje, rekao je predsjednik Bush satelitskoj televiziji Al Arabiya. Američki predsjednik je rekao da neće podržati medjunarodni sud za Saddama Husseina, jer je važno za iračane da obave sudjenje i pokažu da mogu imati fer sudski sistem.

U istom, intervjuu predsjednik Bush je govorio o medjunarodnom pritisku oko navodne sirijske opstrukcije istrage ubistva bivšeg libanskog premijera, Rafika Hariria. Vijeću sigurnosti UN-a je prije sedmicu dana dostavljen izvještaj u kojem se kaže da Sirija nije u potpunosti suradjivala u istrazi, i da će dalja istraga biti nemoguća ukoliko Damask ne bude promjenio kurs. Predsjednik Bush je rekao da zahtijeve ostatka svijeta treba uzeti vrlo ozbiljno, ali nije odgovorio da li podržava sankcije protiv Sirije ukoliko ona ne bude suradjivala u istrazi. On je rekao da je pozvao UN da poduzme akciju, ali je naglasio da želi izbjeći konfrontacije sa Sirijom. Medjutim, dodao je da Sirija treba prestati sa mješanjem u unutarnje poslove u Libanu, da treba prestati pružati utočište teroristima umješanim u Izraelsko-Palestinski sukob, ili vojno protivljenje situaciji u Iraku.

Predsjednik Bush je takodjer govorio o želji da palestinsku upravu vidi kao državu prije isteka njegovog mandata u Bijeloj kući, što bi, rekao je bilo veliko istorijsko dostignuće. On je podsjetio da se susreo sa palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom i da podržava stajalište njegove partije za mir u predstojećim izborima, i da vjeruje da Abas može biti čovjek koji će Palestince uvesti u novu eru.

XS
SM
MD
LG