Linkovi

Dogovori o pregovorima BiH sa EU


U Sarajevu su se danas sreli Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić i poslanik u Predstavničkom domu i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija. Prilikom sastanka konstatirano je da pregovori BiH sa EU predstavljaju težak pregovarački proces, koji zahtijeva jedinstvenu i preciznu pregovaračku platformu.

Nikola Špirić je potvrdio da je Parlamentarna skupština BiH spremna da podrži pregovarački tim i platformu, što je neophodno formirati i osmisliti prije 12. decembra, kada se očekuje i formalno dobijanje "zelenog svjetla" iz Evropske komisije za pregovore sa BiH.

Adnan Terzić je istakao da će pregovori sa EU teći u posebnom političkom ambijentu, u izbornoj godini. Prema njegovoj ocjeni, ostali izazovi koje nose pregovori sa EU odnose se na potrebu uspostavljanja jedinstvene pregovaračke pozicije ekspertskog tima u BiH, ali i neophodnih promjena ustavne strukture BiH.

Zlatko Lagumdžija, jedan od inicijatora aktivnosti uspostavljanja jedinstvenog pristupa pregovorima na nivou BiH, ponovio je svoj ranije izrečen stav da su pregovori sa EU patriotska obaveza, a ne stvar politikantstva.

Tokom današnjeg sastanka, kako je rečeno, nije bilo riječi o konkretnim imenima kandidata za glavnog pregovarača i članova pregovaračkog tima BiH, nego samo o kriterijumima kvaliteta i sposobnosti.

Uskoro će biti održan sastanak ključnih političkih lidera i šefova institucija BiH na kojem će biti konkretizovane aktivnosti priprema BiH za pregovore sa EU.

XS
SM
MD
LG