Linkovi

U Banja Luci strahuju od ptičije gripe u Hrvatskoj


Predstavnici Veterinarske komore Republike Srpske danas su poručili da su informacije o ptičjem gripu izmakle kontroli dok je Gradska uprava Banjaluke uvela stalna dežurstva zbog prisustva ptičjeg gripa u obližnjoj Hrvatskoj.

Informacije o ptičjem gripu su izmakle kontroli čime se širi strah među građanima a u opasnost dovodi opstanak živinarstva kao značajne privredne grane. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske, Ljubomir Kalaba. On je naglasio da realno treba sagledati opasnosti od širenja ove bolesti i preduzeti sve preventivne mjere ali da to treba činiti planski sa unaprijed obezbjeđenim sredstvima. On je precizirao da veterinari iz ovog entiteta provode sve naredbe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske te apelovao da što prije bude riješeno pitanje nabavke zaštitne i druge opreme.

Inače, veterinarski inspektorat Republike Srpske je naredio zatvaranje i držanje sve peradi i svinja u zatvorenim prostorima, zabranjeno je izlaganje i prodaja živih ptica i peradi na pijacama kao i napajanje životinja iz otvorenih voda.

Ujedno, uvedena je cjelodnevna dezinfekcija svih vozila koja dolaze iz Hrvatske što je izazvalo nezadovoljstvo na graničnim prelazima dok iz susjedne Hrvatske stižu kritike na račun odluke o zabrani uvoza pilećeg mesa iz ove zemlje što, kako se navodi, nije u skladu sa odlukama Evropske Unije.

Primjetno je i smanjenje prodaje mesa pernatih životinja u domaćim prodavnicama zbog pojave ptičjeg gripa što će dodatno ugroziti peradarstvo u Bosni i Hercegovini, koje je u velikim problemima nekoliko posljednjih godina.

Recimo i to da su gradske vlasti u Banjaluci danas uvele stalno dežurstvo veterinarskih inspektora a građani su zamoljeni da ukoliko primjete uginule ptice o tome odmah obavijeste inspekcijske službe, komunalnu policiju ili Centar za obavještavanje.

XS
SM
MD
LG